reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa TORBALI 04 Mart 2012, 15:35 1580 Görüntüleme

Lira nın Yeni Simgesi Kafa Karıştırdı

reklam
reklam

Merkez Bankası tarafından düzenlenen TL simgesi yarışması sonucu dün açıklandı. Çıpa şeklinde tasarlanan, Türk Lirasının yeni simgesi vatandaşın hoşuna gitmedi, birçoğu simgeyi anlamlandıramadı.

TL Simge Yarışması’nın sonuçları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın katıldığı toplantıda açıklandı. Türk Lirası’nın simgesi 8362 başvuru arasından seçildi. Simgenin çıpa şeklinde olması TL’nin güvenli liman haline geldiğini gösteriyor. Yukarı doğru çizgiler de paranın yükselen değer olduğunu simgeliyor. TL’nin yeni simgesini nasıl bulduklarını vatandaşa sorduk. Torbalılıların çoğu, simgeyi adlandıramadıklarını, yapılan açıklamanın yeterli olmadığını ve simgenin yazımının zor olduğu görüşünde birleşti. Bazıları ise para olsun da simgesi nasıl olursa olsun dedi. Simgeyle ilgili ortaya atılan teorilerden çok, vatandaşlar simgenin biçimiyle ilgileniyor.

VATANDAŞ ANLAMLANDIRAMADI

20112015 planında TL’nin tanıtılması planı çerçevesinde, paramız artık simgeye kavuştu. Altın oran uyumuna dikkat edilerek hazırlanan simge Tülay Lale tarafından tasarlandı. Yeni simge yakın zamanda hayatımıza girecek. Simgenin bilgisayar ortamında kullanılabilmesi için de özel bir program ve fontlar hazırlandı. Euro, Dolar, Yen, Sterlin gibi dünya çapında geçerlilik arz eden tüm para birimlerinin kendisine has simgeleri bulunuyor. Torbalılı vatandaşlar Türk Lirası’nın da böyle bir simgeye kavuşmasından hoşnut ancak iş simgenin şekline gelince fikirler değişiyor. Türk Lirası’nın simgesini nasıl bulduğunu sorduğumuz vatandaşlar, ilginç tepkiler gösterdi. Özellikle ilk defa görenler hayretler içinde kaldı ve simgeyi anlamlandıramadı.

ACABA AMAÇLARI NE?

Gülhan Tuhafiye’den Turhan Görgüş, simgeyi ilk defa gazetemiz aracılığı ile gördü ve şoka uğradı. Simgeyi anlamlandıramayan Görgüş: “Acaba amaçları ne? Açıkçası hiçbir şeye benzetemedim. Bir anlamı bulunmuyor. Beğenmedim ve anlamı hakkında açıklama bekliyorum” dedi. Ayakkabı imalatçısı Adnan Aybatan da simgeyi beğenmeyenler arasında. Ancak onun için simge çok da önem taşımıyor. Aybatan, “para olsun da nasıl olsun” diyenlerden. Boyacı Hüseyin Baygür, paranın bir simgesinin olmasının kendisine nasıl bir fayda sağlayacağını soruyor. Çoğu zaman yaptığı işlerden para dahi alamayan Baygür, simgenin değil; ekmeğinin derdinde. Türk Lirası’nın yeni simgesini sorduğumuz vatandaşların çoğunun kafası simgenin anlamı konusunda karışık. Ayrıca elle kolay yazılabilecek bir simgenin daha uygun olacağı düşüncesinde hemfikirler.

Bu haber 1580 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım