reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa TORBALI 25 Temmuz 2013, 13:02 1407 Görüntüleme

Torbalı 2 Torbalı ya geliyor

reklam
reklam

1930 ların başlarında Torbalı da bulunan bağışlarla satın alınarak Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilen iki uçağa Torbalı ve Torbalı2 adları verilmişti. Şimdi bu uçaklardan Torbalı2 Torbalı Kent Arşivine getirilecek. Uçak Merkezin bahçesinde sergilenecek

1. DÜNYA Savaşı sonrasında imzalanan anlaşmalar kalıcı barışı sağlayamayınca, dünya “İki savaş arası dönem”de gergin bir sürece girmişti. 2. Dünya Savaşı adım-adım yaklaşıyordu ki, 1925 yılında Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle kurulan “Türk Tayyare Cemiyeti”, işte bu gergin ortamda Türk havacılığını geliştirmek ve Türk Hava Kuvvetleri’ne destek olmak amacıyla ülke çapında bir kampanya başlattı. 1925 – 35 yılları arasında Türk Ulusu, Türk Tayyare Cemiyeti aracılığıyla, Türk Hava Kuvvetlerine yaklaşık 300 uçak bağışlanmıştı.

BAĞIŞLARLA İKİ UÇAK ALINDI

KAMPANYA çerçevesinde 10 bin TL bağışlayan her kişi, kuruluş veya kasabanın adı o parayla alınan uçağa veriliyordu. Torbalı halkı da dişinden tırnağından artırdıklarıyla iki uçak alabilecek parayı denkleştirip Türk Tayyare Cemiyeti’ne bağışladı. Bu bağışlarla satın alınan MS-147 tipi bir uçağa “Torbalı”, Bre-19 tipi bir uçağa da “Torbalı-2” adı verildi. Böylece Torbalılılar hem yurt savunması için katkıda bulunmanın hem de yaşadıkları kentin adını göklere taşıyabilmenin gururunu paylaşmışlardı

KANAT KISMINDA “TORBALI” YAZIYOR

ŞİMDİ bu iki uçaktan biri olan “Torbalı2” Kent Arşivi ve Tanıtım Merkezi’ne getirilecek. Merkezin bahçesinde sergilenecek olan bu uçak, Gökyüzünden gelerek, merkezin bahçesinde tarihin sayfalarını bir-bir aralayacak. Belediye’nin bir hizmeti olarak kurulan Kent Arşivi’nin bu çalışması ilgiyle karşılanırken, üzerinde Torbalı yazan bu uçağın oldukça fazla ilgi görmesi bekleniyor.

Bu haber 1407 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım