reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa TORBALI 01 ?ubat 2013, 20:31 1336 Görüntüleme

Bir Çınar Devrildi

reklam
reklam

Ömrünü hizmete adayan ve Emniyet Müdürlüğü binası, Kızılay binası, huzurevi binası, Devlet Hastanesi binası gibi önemli yerlerin yapımında büyük emeği olan Fahri Alparslan hayatını kaybetti. Alparslan, bugün son yolculuğuna uğurlanacak.

TORBALI’NIN önde gelen isimlerinden Fahri Alparslan (83), uzun süredir mücadele ettiği akciğer solunum yetmezliği hastalığına yenik düştü. İlçeye sayısız hizmetler yapan Alparslan’ın ölümü, tüm sevenlerini yasa boğdu. Tepeköy Mahallesi Hükümet Caddesi’nde bulunan evine ise ziyaretçi akını var. Torbalı Devlet Hastanesi, İlçe Jandarma Komutanlığı ve en son huzurevi inşaatının yapımına katkı sağlayan Alparslan, çevresinde iyi bir hizmet adamı olarak tanınıyordu. İzmir Medical Park Hastanesi’nin yoğun bakımında hayata gözlerini yuman Alparslan’ın naaşı, bugün Merkez Orhaniye Camii’nde cuma namazını müteakiben kaldırılacak. Hizmet adamı olarak bilenen Alparslan, en son Güçsüzler Evi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı olarak huzurevi inşaatının tamamlanması için mücadele veriyordu.

ÖMRÜNÜ İNSANLIĞA ADADI
1931 yılında Rize’de dünyaya gelen Fahri Alparslan, 1949 yılında Ladik Akpınar Köy Enstitüsü’nden mezun oldu. 26 yıl boyunca öğretmenlik mesleğini yürüten Alparslan, sayısız öğrenciler yetiştirdi. 1964 yılında Cengiz Topel İlköğretim Okulu’na tayin oldu ve 11 yıl görev yaptıktan sonra 1975 yılında emekli oldu. Bitmek tükenmek bilmeyen hizmet ateşiyle yaşayan başarılı eğitimci, ilçede ilk kooperatifçiliği başlatan isim oldu. Yaptığı Fahrettin Alparslan binalarıyla birçok müteahhide örnek teşkil etti. İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bina yapılması için Emniyet Teşkilatı Derneği’nin başkanlığı yaptı ve eski emniyet binasının yapılmasını sağladı. Ayrıca yeni emniyet binasının yapılmasında da büyük emeği oldu. Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nda 30 yılı aşkın süre boyunca görev aldı. Hastane Derneği’nin başkanlığını da yürüten Alparslan, Devlet Hastanesi’nin binasının yapılmasını sağladı.

Hayatını Torbalı’ya adadı
TORBALI’NIN tanımış eski siyasetçi ve öğretmenlerinden Fahrettin Alparslan yaşamını yitirdi. Torbalı Devlet Hastanesi için yaptığı katkılar, İlçe Emniyet Müdürlüğü binasının kurulmasını sağlayan ve huzurevinin kurulması için verdiği emekler ile adından sıkça söz ettiren 82 yaşındaki Alparslan, solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. 5 aydır bu hastalıkla mücadele eden Alparslan, son 2 aydır Torbalı Devlet Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Geçtiğimiz salı günü aniden rahatsızlanan Alparslan, önce Torbalı Devlet Hastanesi’nde ardından da İzmir Medical Park Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Bir gün yoğun bakımda tutulan Alparslan, önceki gün yaşamını yitirdi. Merhumun naaşı bugün Merkez Camii’nde cuma namazını müteakiben kaldırılacak. Merhumun tam 6 yıl önce gazetemize verdiği röportajı, bugün Alparslan anısına yeniden yayınlıyoruz.

26 YIL ÖĞRETMENLİK
38 yıl önce, 26 yıl hizmet verdiği öğretmenlik mesleğinden emekli olan Fahri Alparslan, dur durak dinlemeden çalışması ile örnek oluyordu. 1949 yılında Köy Enstitüsü’nü bitirip öğretmen olarak göreve başlayan Fahri Alparslan, 1975 yılında emekli olmasına rağmen kamu yararına başarılı ve kalıcı hizmetlerde bulunmaya devam etti. Ömrünü çevresine ve vatandaşlara hizmet etmek için adayan Fahri Alparslan, sürekli olarak Torbalı’ya yararlı olmak için mücadele veriyordu. 1949 yılında başladığı öğretmenlik mesleğinden 1975 yılında emekli olmasına rağmen vatana borcunu ödeyemediğini söyleyen Alparslan, emekli olduktan sonra da çalışmaya ve insanlara bir şeyler öğretmeye devam etti.

CENGİZ TOPEL’DEN EMEKLİ OLDU
1931 yılında Rize ili Pazar ilçesinde dünyaya gelen Fahri Alparslan, ilk öğrenimini Hemşin’de tamamladı. Daha sonra Ladik Akpınar Köy Enstitüsü’nde öğrenim görmeye başladı. 1949 yılında enstitüden mezun olan Fahri Alparslan, Rize iline öğretmen olarak atandı. 19491957 yılları arasında öğretmenlik görevine başarılı bir şekilde devam ederken askerlik görevi için Ankara Yedek Subay Okulu’na gitti. Burada aldığı 6 aylık eğitimden sonra yapılan kura çekilişi sonrasında yedek subay olarak İzmir Konak Ordonat Komutanlığı’nda görevlendirildi. Kasım 1958 yılında terhis belgesini alan Alparslan, İzmir Karaburun ilçesi Salman Köyü’nde tekrar öğrencileri ile buluştu. 1961 yılı ekim ayında Karaburun İlçe İlkokulu’na müdür muavini olarak atandı. Burada 3 yıl müdür yardımcılığı görevini sürdüren Fahri Alparslan, 1964 yılının kasım ayında Torbalı’da yeni açılan Cengiz Topel İlköğretim Okulu’nda müdür olarak göreve başladı. 1964 yılında tanıştığı Torbalı’da 11 yıl süre ile Cengiz Topel İlköğretim Okulu müdürlüğünü yapan Fahri Alparslan, 1975 yılında emekli oldu.

MİLLETE BORCUNU ÖDEMEYE ÇALIŞTI

EMEKLİ öğretmen Fahri Alparslan, öğretmenlik mesleğini neden seçtiğini 2007 yılında verdiği röportajda gazetemize anlatmıştı. Alparslan: Dayımın oğlu Milli Eğitim Eski Bakanı Tevfik İleri, köy ve köycülüğü çok severdi. 1945 yılında Samsun ilinde eski adı ile bayındırlık il müdürlüğü yaptı. Daha sonra 1950 yıllarında Milli Eğitim Bakanı olarak 10 yıl süre ile görev yaptı. Beni yanına çağırdı ve köy öğretmeni olmamı istedi. Onun arzusu ile 1945 yılında Köy Enstitüsü’nde eğitimöğretime başladım. Ladik Akpınar Köy Enstitüsü’nü 19451949 yılları arasında parasız yatılı olarak okudum. O tarihlerde vatandaş devlete olan borcunu ödüyordu. Çocuğuna ilaç bulamıyor ve şeker alamıyordu ama yine de devlete borcunu veriyordu. Ben bu paralarla okuduğumu hiç unutmadım. 26 yıl hizmet verdiğim öğretmenlik mesleğini hep bu düşüncelerle sürdürdüm. Millete olan borcumu ödemeye çalıştım.

TORBALI’YA KALICI ESERLER BIRAKTI

EMEKLİ olduktan sonra sosyal anlamda Torbalı’da başarılı lere imza atan Fahri Alparslan’ın dernekçilik yaşamı, 1971 yılında Kızılay Derneği’ne üye olmasıyla başladı. Kızılay adına Ertuğrul Mahallesi’nde bir hizmet binası kazandırdı. 1977 yılında, 96 ortakla girdiği ve başarı ile tamamladığı kooperatif ile çalışmalarına devam etti. Kooperatifçiliğin adının duyulmadığı tarihlerde sabah akşam inşaat alanında yaptığı çalışmalarla binaları tamamladı. Kooperatif Genel Kurulu, yapılan siteye onun adını verdi. Dönemin kaymakamı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na davet etti. 1989 yılında başladığı görevi 2012 yılına kadar sürdürdü. İlçe emniyet müdürü ile tanıştı ve Emniyet Teşkilatı Yardım Derneği adı altında bir dernek kurdu. 1992 yılında İlçe Emniyet Müdürlüğü binasını Torbalı’ya kazandırdı. Hastane Yapma ve Yaşatma Derneği’ni kurdu, ardından da hastaneye ek bina yaptı ve hizmete açtı. Torbalı Sanat Müziği Derneği’ni kurma planları içerisinde olan arkadaşlarından gelen teklifle yönetime girdi. Güçsüzler Evi Derneği ile birlikte, 2006 yılında huzurevi temelinin atılmasını sağladı. İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yeni bir bina kazandırılmasında büyük emeği oldu.

Bu haber 1336 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım