reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 08 Ekim 2012, 19:42 1145 Görüntüleme

SELÇUKTA HİCAZ NARI BEREKETİ

reklam
reklam

ÜRETİM KALİTE ÜRETİCİYİ SEVİNDİRDİ,FİATLA ÜZDÜ.

SELÇUK ZİRAAT ODASI MECLİS BAŞKANI KERİM ÖZLER, PAMUKÇULUK ÖLDÜ, NARENCİYE ŞEFTALİ GİTTİ GİDİYOR. BÖYLE GİDERSE NAR ÜRETİMİ DE BAŞLAMADAN BİTER” DEDİ.

Selçuk, Turizmin arkeolojik değerlerin yanı sıra, tarla tarımında da önemli bir yer tutuyor, diyen Selçuk, İzmir Ziraat odası koordinasyon başkanı Süleyman yeşil sözlerini sürdürerek, “ İlçemizde Pamnuk ve Karpuz hep zirvede bir tarım çeşidi idi. Karpuzculuk tamamen öldü. Pamukçuluk ta yok denecek kadar devam ediyor. Şu anda”  Sulanabilir arazilerde 11bin dönüm  Mandalina, 10 bin dönüm Şeftali, 20 bin dönüm zeytin,7 bin dönüm Hicaz Narı, 3 bin dönüm İncir, 1000 dönüm kadarda mısır tarımı yapılmaktadır.

Hicaz Narı, Pamukçuluğa alternatif tarım olarak başladı. Bu konuda 2004 yılında geniş bir araştırma yaptırdık. Narcılığın çok uygun olduğunu saptadık. Şu anda 7000 dönüm nar dikili. Bu yıl ise 4000 ton kaliteli nar hasadımız olacak. Eger bu arazilerde pamuk ekimi devam etseydi. Bu 2 ve ya 3 ton civarındaydı. Narın masrafı daha az.

Selçuk’ta diğer bölgelere göre hicaz narı erken gelişiyor.  20 gün önceden kesime başlanıyor. Bu yıl sıcaklarda daha çabuk oldurdu. Bu ay sonuna dek kesim yapamazsak. Dalında çatlar narlar kalite düşer hiçbir işe yaramaz.

Bu yıl bizi kalite ve rekolte sevindirdi. İhracat başladı. Geçen yıllarda kilosunu

80-90 kuruşa satıyorduk. Bu yıl ise 50- 60 kuruşa satabiliyoruz. Bu fiyatlar mutluluğumuzu kursağımızda bıraktı. Selçuklu üreticimiz, her sene, zeytini, narenciyeyi, şeftaliyi, inciri, maliyetin altında veya maliyetine satarak, bitiyor. Örneğin, bu yıl zeytin çok ama hala yağmur yağmadı. Yağmazsa rekoltenin düşeceği kesin, bakın 10 yıl önce zeytinyağının kilosunu toptan 6 liraya satardık. Geçen sene 4- 5 liraya zor sattık bu yılda olacağı o dur. Narda böyle giderse,  bu kadar özveri ile çalışan her sene ye bir umut bağlayarak canla başla çalışmasına devam eden genellikle ihraçlık ürün yetiştiren çiftçimiz her yıl ürün satışından zarar ederek dibe batmaktadır. Korkumuz odur ki bin bir emekle binlerce dönüm yetiştirdikleri bahçelerine bakamayacak duruma düşmeye başladılar. İlgili kurumlardan sorumlulardan üreticimizi dinlemelerini onlara teşvik yardımı yapmalarını söylüyoruz.

 İlçemizde kaliteli ve iyi tarım uygulamaları yapılmaktadır.  Bu uygulama nedeniyle, ürünümüzü alan dış ülkeler bize ödüller vermektedir. “ dedi.

DHA VEYSEL EROL SELÇUK ÖZEL

Bu haber 1145 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım