reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 01 Ekim 2012, 13:29 1693 Görüntüleme

GÖKÇEALAN KÖYÜNDEKİ BİNLERCE DÖNÜM BAĞLAR TEHLİKE İÇİNDE

reklam
reklam

ANADOLUDA İLK BAĞ VE ŞARAP KÜLTÜRÜNÜN BAŞLADIĞI, BEŞ BİN YILLIK BİR TARİHİ OLAN, SELÇUK UN GÖKÇEALAN KÖYÜNDEKİ BİNLERCE DÖNÜM BAĞLAR TEHLİKE İÇİNDE

BU YIL 8 BİN DÖNÜMLÜK BAĞLARIN ÜÇTE BİRİNİ MAVİKÜF, BİR ONUN YARISI KADARINI SICAK VE POYRAZ VURDU. BUDA YETMİYORMUŞ GİBİ ALIM FİATLARI ÜRETİCİYİ HAYAL KIRIKLIĞINA UGRATTI.

Gökçe alan köyü (eski adı Burgaz) Kuşadası’na bağlı iken 1976 yılında Selçuk’a bağlanmış. Köyün nüfusu 1100. Selçuğun nüfusu en yoğun köylerinden birisi. Selçuk’a, 18 kilometre, köyün tarihi ile ilgili Efes müzesinden Emekli Arkeolog Cengiz içten şunları söyler.

“ Gökçe alan köyünde yaptığımız uzun araştırmalar sonunda M.Ö. 3 bin yılında yaşayan PREHİSTORİK” lere ait yaşam izlerine ulaşılmıştır. Ve köy arazilerin ilk bağcılık ve şarapçılık kültürüde bu tarihlere tarihlenebilir. Hatta, bağcılık ve şarapçılık konusunda “EFES ANTİK KENTİNDE” M.Ö. 14. Cü yüzyıl ve M.S. 395 yıllarında hüküm süren Romalılar döneminde ve M.S. 395.,  ve 8. ci yüzyıllar arasında yaşamış Bizans medeniyetlerinin bağ ve şarap üretim merkezi imiş. Gökçe alan köyü. İyi bir araştırma yaparsanız, bu konuda devasa seramik güğümlere rastlarsınız. Osmancık adı verilen beyaz sofralık üzüm Bu köyde yetişen üzüm çeşididir.” Derken, şu anda köyde 8 bin dönümlük bağ vardır diyen üretici Yusuf Gürkan sözlerini şöyle sürdürüyor.” Geçen yılda üzümlerimiz fazla gelir getirmedi. Ama rekoltemiz yüksekti. Bu yıl, Maviküf hastalığı baş gösterdi. Verdiğimiz ilaçlar fayda etmedi. Ürünün üçte biri telef oldu. Buda yetmiyormuş gibi tam üzüm olgunlaşmaya başlarken, bir poyraz, bir sıcak zarar verdi. Kuruttu. Rekolteyi düşürdü. Normalde dönümden bir ton üzüm alırken bu düştü 700 kilolara. Fiyatlarda tonu 800 lira olunca, gel çık bu işin içinden. Bir dönüm bağın bize yıllık masrafı 500 lira.  Artan para ile gelde geçin, herkesin beşer onar dönüm bağı var, Zaten Köyde yaşamasak, sebze meyvemizi kendimiz yetiştirmezsek yandık valla.  Böyle giderse, bağları sökeceğiz.  Bazı köylülerimiz söktüler. Siyah sofralık üzüm ektiler ama onlarda da değişen çok farklı bir şey yok.

Nedense büyüklerimiz, bizleri hiç görmüyorlar, üretici yerine koymuyorlar. Ne gelen var ne soran var. Durmadan akaryakıta ilaca zam. Bankalara borçluyuz. Bize de bir kolaylık sağlayan olsun isteriz ama Biz üvey evlat mıyız diyeceğim ama üvey evlat gibi bile görmüyorlar bizi “ diyor.

DHA VEYSEL EROL ÖZEL HABER

Bu haber 1693 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım