reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 15 Haziran 2012, 13:18 1150 Görüntüleme

UYUYAN GÜZEL UYANDIRILACAK

reklam
reklam

Bir yıldır Karanlığa Terkedilen Tarihi Ayasuluk Kalesini Selçuk Belediyesi Geleceğe Taşıyor.

     Selçuk’un önemli tarihi varlığı olan Ayasuluk Kalesi’ni ilçeye kazandırmak ve ziyarete açmak için hazırlanan Selçuk Belediyesi, Kale’nin Röleve- Restitüsyon, Restorasyon, Aydınlatma ve Çevre Düzenleme projelerini İzmir 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunarak Kurul’dan onayı aldı.

        2007 yılından bu yana Kale’de sürdürülen kazı ve onarım çalışmalarını destekleyen Selçuk Belediyesi şimdi de bu önemli tarihi yapının korunması, ziyaret edilebilir olması ve hayata döndürülmesi için kolları sıvadı. Ören Yerinde Çevre düzenlemesi projelerini yapmak için Kültür Bakanlığı’ndan yetki alan Selçuk Belediyesi, Geçtiğimiz aylarda alanında uzman Mimarlar, Arkeologlar ve şehir plancıları ile bir araya gelerek Kale’de nelerin yapılacağı ile ilgili toplantılar düzenlemişti. Selçuk Belediyesi bu önemli proje için yaptıkları çalışmaları İzmir 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderdi. Ardından Kurul Başkanı Doç.Dr. Mert ÇUBUKÇU, Başkan Yardımcısı Burhanettin YURDAGÜL, Prof.Dr. Turan TAKAOĞLU, Prof. Dr.Yüsel SAYAN, Prof.Dr. Musa KADIOĞLU,   Efes Müze, Müdürü Cengiz TOPAL, Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa ÜLGÜR, Nejdet BEŞBAŞ ve  Berrin TEZGEN’den oluşan Kurul üyeleri 7 Haziran 2012 Perşembe günü  Kale’de yerinde incelemelerde bulunarak Efes Müzesi Toplantı Salonunda proje çalışmaları üzerinde değerlendirmelerde bulundu. Değerlendirmeler sonucunda Kurul, projelerle ilgili taleplerini ileterek projelerin uygun olduğuna karar verdi.

KALE YENİDEN DOĞUYOR

      Bir yıldır TEDAŞ tarafından karanlığa terk edilen Selçuk’un simgesi olarak bilinen ihtişamlı tarihi Ayasuluk Kalesi Selçuk Belediyesi’nin yapacağı proje sayesinde hayata dönecek. “Ayasuluk Kalesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Çevre Düzenleme ve Elektrik Aydınlatma Projesi” kapsamında Kale bir çekim merkezi haline getirilerek kale ile yakın çevresi ilçe yaşamına kazandırılacak.

        Gerek günümüze ulaşmış surları, gerekse içinde barındırdığı farklı uygarlıklara ait değişik işlevdeki yapı kalıntılarıyla Sadece Ege Bölgesi’nin değil aynı zamanda Anadolu’nun en zengin şehir kalelerinden biri olduğunu, fakat bunun gerek Selçuk halkına gerekse kente gelen ziyaretçilere yeteri kadar aktarılmadığını düşündüklerini dile getiren Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür “2010 yılından bu yana bu konu ile ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu bölge ören yeri olduğu için Kültür Bakanlığı’ndan proje yapma yetkisi aldık. Ardından açık ihale usulü ile proje ihalesine çıktık. 07 Haziran 2012 tarihinde ise kurula projelerimize sunduk. Kurul hazırlanmış olan projeye onay verdi. Projeye göre Ayasuluk Kalesi’nin çevre düzenlemesi, aydınlatma ve restorasyon çalışmaları yapılacak. Bölgede seyir terası, geçici kafeterya, yeni gezi güzergahları, yürüyüş yolları, tuvalet, geçici satış birimleri ve etkinlik alanları yer alacak” dedi. Başkan Ülgür, “Kale Camii, Kale Hamamı, Kale Köşkü, Kuzey ve Batı Sarnıçları, Kale Yamaç Evleri gibi kalıntıları barındıran Ayasuluk Kalesi’nin şu an karanlığa terk edilişini büyük üzüntüyle karşılıyoruz. Kale’nin restorasyon, çevre düzenlemesi, aydınlatma çalışmalarını yaparak uyuyan güzeli uyandıracağız ve bu önemli noktayı 2014 yılında ziyaretçilerimizle buluşturacağız” dedi.

Bu haber 1150 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım