reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 12 Nisan 2012, 10:22 1807 Görüntüleme

İŞİTME ENGELLİLKER İÇİN, HARİKA BİR CİHAZ YAPTILAR.

reklam
reklam

SELÇUKLU İKİ ARKADAŞ İŞİTME ENGELLİLKER İÇİN, HARİKA BİR CİHAZ YAPTILAR. DÜNYADA İLK KEZ KULLANILACAK BU ARAÇ İŞİTME ENGELLİLERE BÜYÜK KOLAYLIKLAR SAĞLAYACAK.

Selçuklu iki elektrik, elektronik mühendisi, ikisi de 39 yaşında, Mazlum Serkan ÜRKMEZ, dokuz eylül üniversitesi ni, Ali TUNÇTAN Anadolu üniversitesi Mühendislik fakültesini 1993 yılında bitirmişler. Ürettikler harika cihazın adı “HAKEMİ DUY “titreşim bileziği. Bakın Serkan ÜRKMEZ bu icatlarını nasıl anlatıyor.

“Bir işitme engelli spor karşılaşmasını izleyiniz. Hakem oyunu durdurmak için düdük çalıyor. Sizce bunu kaç engelli duyabiliyor. Maçın o heyecanlı atmosferi içerisinde ağızdaki düdüğü görebiliyor ama ağızdaki her düdük çalıyor mu acaba?

 Kesinlikle işitme engelliler oyuna devam edeceklerdir. Biz bu cihazı yapana dek seyrettiğimiz tüm oyunlar da düdük duyulmuyor. Maç değil curcuna oluyor.

Biz bir hakem için bileklik yaptık.  Birde spor yapan oyuncu için bileklik yaptık.  Hakemin bilekliğinin içerisine, hakemin kendi kullandığı düdük sesini radyo sinyaline dönüştüren bir elektronik cihaz koyduk. Hakem düdüğünü çaldığında bilekliğin içindeki cihaz oyun sahasına bir radyo sinyali yayar.

 Her oyuncunun bileğinde bizim icadımız bileklikler vardır. Hakemin bilekliğinden çıkan sinyaller oyuncuların bilekliğindeki titreşim motorunu çalıştırır. Buda titreşim yaparak oyuncuyu uyarırı. Artık düdüğü işitip işitmemesi önemli değildir. Titreşimle bu olay gerçekleşmiştir. Bir diğer hakem cihazıda, hakemin işitme engelli olduğu ve düdük çalmasının zor olabileceği durumda tercihan kullanılabilecek, hakemin elinde taşıyabileceği ve üzerinde butona basmakla çalışıyor.

Bileklikler çok hafif bir saat büyüklüğündedir.  Şarjlı pillerle çalışırlar. Tüm bilekliklerin birlikte şarj edilebildiği bir şarj cihazı da var sistemde. Bileklikleri açma kapama lüksü yok. İçlerinde hareket sensörü var. Yan yana iki sahada iki maç aynı anda oynanabiliyor.

Sadece futbol değil tüm spor karşılaşmalarında işitme engelliler tarafından kullanılabilir. Hatta okullarda beden eğitimi derslerinde de kullanılabilir. “ Bornavada işitme engelliler futbol karşılaşmalarında cihazları kullandık başarılı oldu. Patentini alıyoruz.

Bu nu yapmak nerden aklınıza geldi sorusunu da şöyle yanıtladı Serkan ÜRKMEZ “ Ali arkadaşımın arkadaşı olan işitme engellilerin spor faaliyetlerinde öncülük yapan bir bey Aliye işitme engellilerinde çok Rahat spor karşılaşması yapacağı bir çözüm bulunamazımı diye bir sorusu olmuş. Biz de merak ettik, birkaç maçlarını seyrettik, hakikaten maç değil bir curcuna yapıyorlardı. Kafa kafaya verdik altı ay gece gündüz demedik çalıştık. Ve başardık.

Bundan sonra ki hedefimiz şu olacak, çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Yine kol saati büyüklüğünde ve saat görünümünde taşıyabileceği bir alet yapacağız. bu cihazı, (kapı zili, hırsız, taşıt ve yangın alarmı, telefon çağrısı, uyandırma alarmı trafikte yayalar ve sürücüler için korna ve benzeri sesleri, fark edebilmelerini sağlayacak genel amaçlı bir alarm ve çağrı cihazı olarak  üreteceğiz “diyor.

DHA VEYSEL EROL SELÇUK-ÖZEL HABER

Bu haber 1807 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım