reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 16 Kasym 2011, 13:13 1162 Görüntüleme

Selçuk u Fetheden Komutana Büyük Ayıp

reklam
reklam

Selçuk u Bizanslıların elinden alıp Türk toprağı yapan büyük komutan akıncı beyi Emir Sasa Bey e ait Selçuk Şahbettin Dede Caddesindeki heykeli kaderine terkedilmiş bir şekilde.

Selçuk Atatürk Mahallesi Şahbettin Dede Caddesinde bulunan Ayasuluk(Selçuk)’u ilk kez fetheden ve bölgenin Türkleşmesini sağlayan en büyük komutanlardan biri olan Emir Sasa Bey’e büyük ayıp. Emir Sasa Bey’in heykeli bakımsızlıktan ve bazı kendini bilmezlerin heykele ve çevresine verdiği zararlar yüzünden yıpranmış, taşları kırılmış, mermerleri düşmüş, yazıları silinmiş bir vaziyette yalnızlığa itilmiş terkedilmiş bir şekilde kendisi ile ilgilenecek birilerini bekliyor.

 

İşte Selçuk’ta ki Emir Sasa Bey heykeli ve çevresi… Yetkililerden ricamız Selçuk Efes İzmir bölgesini ilk kez fetheden, Selçuklululara bağlı Menteşe Beyliğinin kahraman Türk komutanı Emir Sasa Bey’in bu manzarayı hak etmediğini düşünüyoruz. En kısa zamanda yetkililerin bu olaya çözüm bulmasını ve gerekli restorasyonları yapmasını bekliyoruz.

 

Emir Sasa Bey Kimdir?

 

Sasa Beğ derler idi bir gazi er

Gelmiş Aydın iline evvel meğer

Evvelâ ol Birgi’yi feth eylemiş

Aydınoğlu’nu getirmiş toylamış

Aydınoğlu Ayasuluğ’a gelüb

Fetheder hem dâiresini alub

 

Enveri’nin düsturnamesinde bahsettiği kumandan Emir Sasa Bey, 24 Ekim 1304 tarihinde Ayasuluk ve civarını Bizans’ın elinden alan kumandandır. Menteşe Bey’in damadı olduğu bilinen Emir Sasa’nın, bu fetih esnasında 30’lu yaşlarda olduğu bilinmektedir. Aydınoğlu Mehmed Bey ile girdiği iktidar mücadelesini kaybeden Emir Sasa Bey, bu mücadeleler esnasında hayatını kaybetmiştir. Bölgeyi Bizans’ın elinden alarak, bölgenin Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında büyük rol oynayan Emir Sasa Bey, Türk tarihindeki önemli kumandanlar arasında yerini almıştır.

Sonsöz: Tarihini unutan, önemsemeyen, dalgaya alan bir toplum köle olmaya mecburdur.

NOT: Emir Sasa Bey Heykeli zamanın Belediye Başkanı Kamil Subaşı zamanında yaptırılmıştı.

selçukhaber

Bu haber 1162 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım