reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 27 Ekim 2011, 21:36 1138 Görüntüleme

KENT BELLEĞİ SELÇUK UN HAFIZASI OLACAK

reklam
reklam

8 Bin yıllık geçmişi olan Selçuk, 2012 de tamamlanacak Kent Belleği projesi sayesinde yakın tarihiyle buluşacak.

Bu günkü Selçuk’un oluşumunda büyük etkisi olan ve tütün deposu olarak bilinen Reji Binası’nda şekillenen Kent Belleği Projesi için milat 1860’lardaEfes Kazıları nedeniyle tren istasyonun kurulması ve Reji binasının (tütün deposu) yapılması olarak kabul edilecek.  O tarihten itibaren Selçuk’un mübadele gerçeğini, yöneticilerini, sporcularını, geleneklerini, mutfak kültürünü, festivallerini, ekonomik ve siyasi dönüşümlerini kısacası Selçuk’u Selçuk yapan her şeyi bünyesinde barındıracak Kent Belleği için hummalı ama bir o kadar da heyecanlı bir çalışma sürüyor.

Tamamlandığında adeta Selçuk’un aile albümü olacak Kent Belleği için çalışmalar hızla sürerken bir yandan da bu konuda Türkiye’nin sayılı isimlerinden destek alınıyor. Bu kapsamda Selçuk Belediyesi’nde düzenlenen “Kent Belleği Danışma Kurulu” toplantısınaYaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, Bilgi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Ünsal Bal, Yıldız Teknik Üniversitesi Müze Çalışmaları Bölümü Araştırma Görevlisi HanzadeUralman, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç, Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Burçak Madran, Gazeteci Yazar İskender Özsoy,Antalya Kent Müzesi kurucu küratörü Orhan Silier, ÇEKÜL Vakfı Batı Anadolu Koordinatörü Arkeolog-Ressam Emin Başaranbilek,  Yıldız Teknik Üniversitesi Müze Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Zehra Erkün, Adnan Menderes Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tanju Demir,  Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy,Adnan Menderes Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Çelik, Celal Bayar Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cahit Telci, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılapları Tarih Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Arı, Kent Belleği Teknoloji Danışmanı Bilgisayar Mühendisi Serap Gökmen Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, Arkas Holding Arşiv Yönetici Mustafa KüçükoğulveEfes Müzesi Arkeoloğu Halil Bölge gibi Türkiye’nin dört bir yanından akademisyenler, tarihçiler, müze yetkilileri, arşivciler ve iletişimciler katıldı. Proje ile bilgi alan ve bilgi ve tecrübelerini paylaşan uzman grup Kent Belleği binasında da incelemede bulundu.

8 saat süren toplantıya başından sonuna kadar iştirak eden Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür“Bu proje Selçuk Belediyesi’nin değil Selçuk halkının projesidir. Bu çalışmayı halkımızla birlikte yürütmek istiyoruz. Bu gün Selçuk’ta Girit’ten, Selanik’ten, eski Yugoslav Cumhuriyetlerinden, başta Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesi olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinden göç eden insanlar yaşıyor. Bu büyük bir kültür zenginliği. Ancak bunları paylaşmazsak, koruma altına almazsak kaybolma, yeni nesille paylaşılamama ve geleceğe aktarılamama riski ile karşı karşıya. Bu nedenle tüm Selçukluları bu çalışmaya katılmaya davet ediyorum” dedi.

Siyah Beyaz bir fotoğraf, eski bir video kaydı, bir mektup, eski bir eşya yani kısacası Selçuk’un geçmişini aydınlatacak her hangi bir katkı ile Kent Belleği Projesine destek olunabileceğini söyleyen Başkan Ülgür “ Genç, yaşlı, kadın, erkek Selçuk’ta yaşayan ya da Selçuk’u yaşayan herkesle işbirliği yapmak istiyoruz. Bu projede gönüllü katılımı çok önemli. Halktan, sivil toplum örgütlerinden, eğitim kurumlarımızdan yani kentimizi oluşturan tüm bileşenlerden destek istiyoruz.  Kent Belleği merkezini elbirliği ile oluşturacağız. Bu sayede Kent Belleği binamız açıldığında bir torun dedesinin futbol oynadığı günleri, ninesinin gelin olduğu günü yıllar sonra bile görebilecek, çocuklarıyla paylaşabilecek. Geçmişten bu güne Selçuk’a hizmet eden, Selçuk’a emeği geçen herkesi çocuklarımız tanısın istiyoruz. Zeytinyağı işliklerini, değirmenleri, fırınları öğrensinler istiyoruz. Dokuma tezgâhlarını, romanların sepetlerini görsünler istiyoruz. Düğün gelenekleri, cenazeler, mutfak kültürü yani kısaca Selçuk’a dair ne varsa bunları paylaşabileceğimiz bir merkez olsun istiyoruz. Biz bu umutla yola çıktık. Bu yolda bize eşlik edecek herkesi bekliyoruz” dedi.

Kent Belleği projesi çalışması için bu güne kadarSelçuk mozaiğini oluşturan 89 kişi ile röportaj yapıldı. Bu röportajlardan oluşan 2 film ve yine Selçuk’un köklerine ilişkin 6 kitap hazırlandı. Kent Belleği projesi tamamlandığında düzenlenecek tematik sergilerde kullanılmak üzere binlerce fotoğraf, video kaydı ve obje toplandı. Kent Belleği binası olarak kullanılacak reji binası olarak bilinen tarihi tütün deposunda restorasyon çalışmaları hızla sürerken elinde Selçuk’un geçmişine dair belgeler, fotoğraflar, video kayıtları, eski eşyalar bulunan ve bunları Kent Belleği aracılığı ile Selçuk’un hafızasına kaydettirmek isteyenler de Selçuk Belediyesi Kültür Müdürlüğü’ne başvuruları bekleniyor.

Bu haber 1138 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım