reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 08 Temmuz 2011, 21:13 981 Görüntüleme

Antik Gemilerle Geçmişe Yolculuk

reklam
reklam

Selçuk Belediyesiinin İzmir Kalkınma Ajansının (İZKA) desteği ile yürüttüğü < Efes Antik Liman Canlandırma > Projesinin en önemli ayaklarından biri olan Antik Döneme ait bir ticaret bir savaş gemisi inşası çalışmasında finale yaklaşıyor.

Efes Antik Kenti’nin görkemini borçlu olduğu Antik Liman’ı ve o dönemin gemilerini çağımız insanı ile buluşturarak hem bir tarih bilinci uyandırmayı hem de Selçuk’ta yeni bir çekim merkezi yaratmayı hedefleyen proje İZKA’nın desteği ile 2010 yılı Temmuz ayından beri sürüyor.

Proje kapsamında inşa edilen 1800 yıl kadar öncesi antik döneme ait bir savaş bir de ticaret gemisinin yapımı ise Güzelbahçe İMKB Endüstri Meslek Lisesi’nin tersane olarak kullanılan bahçesinde devam ediyor.

Çok kısa bir süre sonra Selçuk Pamucak Sahili’nde yerli ve yabancı turistler ve Selçuk Halkı ile buluşacak antik gemilerin Selçuk’a yeni bir yüz kazandıracağını belirten Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür “Milattan sonra II.yy’da Efes’in cansuyu olan, getirdiği zenginlikle Efes’e ihtişam katan Antik Liman’ı çağımız insanına anlatabilmek için bu çok önemli bir ilk adım” diye konuştu.

Proje kapsamında M.S I.yy’a  ait 19 metre boyunda bir savaş M.S II.yy’a ait 15 metre boyunda bir ticaret gemisi inşa eden Ahşap Gemi İnşa Ustası Ahmet Kuşcan ise 7si Güzelbahçe İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi toplam on iki kişilik ekiple iki ay boyunca geceli gündüzlü çalışarak meydana getirdikleri bu çalışmadan büyük bir heyecan duyduğunu belirtti.  Kuşcan:” Gemileri yaparken dönem tipolojisine sadık kaldık. Döneminde Lübnan sedirinden yapılırdı bu gemiler. Ancak bu gün sedir kesimi yasak olduğu için kaplamasında karaçam ve kızılçamı, iskeletindeyse meşe ağacını kullandık" diye konuştu.

Proje kapsamında inşa edilen savaş gemisi 19 metre boyunda ve 20 kürekçili yelkenli bir gemi, ticaret gemisi ise 15 metre boyunda ve 3 ambara sahip.  1800 yıl önce 10-12 ton yük taşıyan ticaret gemilerinin boş deplasmanları da 9-11 ton ağırlığında. Pamucak Sahilinde demonte iskelelerle sergilenecek gemiler turistik sefer yapmak üzere değil, ziyaret edilmek üzere tasarlanıyor. Efes kentinin Akdeniz ticaretindeki yerine ve önemine dikkat çekmek için inşa edilen gemilerin içerisinde dönemi anlatan zeytinyağı ve şarap taşıyan amphoraları, tahıl çuvalları, maden ve cam kaplar ve külçeler de sergilenecek.

Bu haber 981 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım