reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 08 Nisan 2011, 22:23 1477 Görüntüleme

Organik pamuk ve organik tekstil teşvik edilmelidir

reklam
reklam

CHP Milletvekili Aday Adayı Yücel Özen: Organik pamuk ve organik tekstil teşvik edilmelidir

Son yıllarda dünya ölçeğinde organik tekstil ve konfeksiyon pazarının parasal hacminin  her geçen gün büyümekte olduğuna dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı İdris Yücel Özen Türkiye'de gıda dışında en fazla üretilen organik ürünün pamuk olduğunu, tüm dünyada tarım ve gıdadan sonra tüketicilerin tekstil ve konfeksiyonda da organik ürünlere yöneldiklerini belirterek “ Satış noktalarında normal giysilere oranla yüzde 30-50 oranında daha pahalı satılsa da organik ürünlerin geleceği oldukça parlak.Dünyadaki parasal hacmin 2010 yılı için öngörülen 2 milyar dolar rakamını bulduğu görülüyor. Türkiye'de ise bu alanda net rakamlara ulaşılamadığı gibi halen konunun önemi kavranmış değildir.Dünyada inek sütü elyafından yapılmış kazaklar, bambudan yapılmış tişörtler, ısırgan otundan pantolonlar ve soya fasulyesinden üretilen gömlekler reyonlarda yerlerini alıp ilgi görürken, Türkiye'de bu bilinç yeni yeni oluşuyor. Ancak ilgili kurumların bu gelişime hiçbir desteği ve katkısı söz konusu değil. Sadece bazı gönüllü kuruluşların ve LÖSEV gibi sivil toplum örgütlerinin çalışmaları var “ diyerek pamuk politikalarında ki istikrarsızlık ve yetersizlik, üreticilerin eline geçen reel fiyatların yıldan yıla değişmesi ve sürekli düşük kazanç getirisi pamuk ekim alanlarında ve üretiminde dalgalanmalara, azalmalara yol açtığını, Türkiye’nin pamuk ihraç eden bir ülke konumunda iken ithal eden bir ülke konumuna getirildiğini vurguladı.

PRİMLE DESTEK SAĞLANMALI

Ekolojik pamuk üretiminin uzun bir süre primle desteklenmesi ve ekim alanlarının çoğaltılmasının üreticiye çeşitli yöntemlerle tavsiye edilmesi gerektiğini ifade eden  Yücel Özen “ Zincirin başı kaliteli ve verimli tohum kullanımıdır.Bu hükümetler ve ilgili bakanlıklar tarafından desteklenmeli, açıkça tavsiye edilmelidir. Pamuğun toplama,işleme ve depolama aşamasında kirliliğine fırsat verilmemelidir. Ekolojik Pamuk üretiminden üretilen konfeksiyona kadar organik üretim zincirinde her şey kayıt altına alınmalıdır. Çiftçinin eğitimi ve sertifikalandırılması sağlanmalıdır. Yurt dışından gelen organik iplik talebi gün geçtikçe artmaktadır. Organik pamuk , organik iplik ve organik tekstil üretimimiz desteklenir, teşvik edilirse  ihracat rakamlarımız giderek artacaktır. Küçük Menderes Havzası ve Gediz Havzamız üreticileri gerek tecrübe gerekse bilinç itibariyle ekolojik pamuk üretimine fazlasıyla yatkındır. İzmir’in sanayicisi de çağdaş yapısıyla üretilen bu pamuğu mamul hale getirmeye hazırdır, yeter ki desteklensin “ diyerek İzmir’de iş ve aşın büyümesini sağlayacak bu konunun takipçisi olacağını söyledi. 

Bu haber 1477 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım