reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 01 Mart 2011, 19:35 3190 Görüntüleme

EFES YAMAÇ EVLERİ RESTORASYANU DEVAM EDİYOR

reklam
reklam

EFES YAMAÇ EV 2 DE MERMER SALON RESTORASYANU DEVAM EDİYOR.
150 BİN PARÇA PUZZLE TEK TEK BİRLEŞTİRİLEREK DUVAR MERMERLERİ 900 YIL ÖNCEKİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
EFES KAZILARI BAŞKANI PD.MAG.DR. SABİNE LADSTAETTER YAMAÇ EVLER İÇİN MUHTEŞEM BİR EFESİN MUHTEŞEM ŞEHİR İMİŞ YAMAÇ EVLER diyerek

Sözlerine devam ediyor.”Efes konumunun elverişliliği nedeni ile,tüm tarih boyunca, Ege Denizi ve Ana dolunun yaylaları ile olan iletişimin de ve ticarette önemli bir  rol oynar. Efes tarih boyunca Batı Ana dolunun Merkez kenti olmuştur.bu da bir dönemler Asyanın Roma Eyaleti Başkenti olarak ihtişamını sürdürmesine neden olmuştur. Hatta bu konumu nedeni ile  Efes’te kısa sürede  Doğu Akdenizin en geniş ve en güçlü  metro politan  kenti olarak gelişmeler yaşanmıştır.

       

İşte bu ihtişamlı Efes  (M:S 17 ve 23) yıllarındaki depremde bir hayli  yıkımlara uğramıştır. Ama harap olmuş şekilde yıkılan  kentler arasına girmemiştir.İşte bu ihtişamlı Efes kentinin,Efesli seçkin halkının Zenginliğini gösteren Yamaç evler  bu dönemlerde inşa edilmiştir.

Efes antik kenti M.S 2.ci yüzyılda güç ve ekonomik refah seviyesinin zirvesine ulaşmıştır.

M.S 3.cü yüzyılda başlayan büyük depremler Efesi geriletmeye başlamıştır. Buda yetmemiş  Efes Gotlar tarafından yağmalanmıştır. Bu süreçten sonra Efes in toparlanması 100 yıl sürmüştür.

Efesin en görkemli yapısı Yamaç ev-2  4000 metrekarelik çok katlı bir yapı olarak inşa edilmiştir. Efes teki bu görkemli yapı  meydana çıkarıldıktan sonra ,koruma çatısı ile koruma altına alınmıştır.Mermer salon gibi çok önemli bölümlerinin restorasyonu çalışmalarına başlanmıştır. “dedi

   

Yamaç ev-2 birimindeki,Mermer Salonun restorasyonu,Restoratör Sinan İlhan başkanlığında 8 kişilik ekiple ,7 .Temmuz. 2008 yılında başlatılmıştı. Bu çalışmalar hiç aralıksız olarak 2 yıl 8 aydır devam etmektedir. Çalışmalarla ilgili olarak Restoratör Sinan İlhan “ Yamaç ev deki bu mermer salonun restorasyonu bitince  ziyaretçiler geç Roma dönemi  Muhteşem bir salonu(yapı örneğini) ziyaret etmiş olacaklar.  Efesin değeri daha çok artacaktır.” Dedi. 

BU EV ROMALI ZENGİN FLAVİUS FURİUS APTUSA AİTTİR.

Bu çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ,Boru sanın sponsorluğunda aralıksız olarak devam etmektedir. Bu yapının M.S 119 yılında  yapıldığı, M.S. 262 yılındaki depremde yıkıldığı ve döneminin en pahalı mermerlerinin bu salonda kullanıldığı belirlenmiştir. İşte bu Flavius Fruius Aptumusa ait evin salonunu yeniden inşa etmek için yoğun çaba harcıyoruz. Yıkımda paramparça olmuş mermerlerin tüm parçalarını tek tek topladık. Kasalar içerisinde  yaklaşık 150 bin mermer parçası var. Onları orjınal haline dönüştürmek için uğraş veriyoruz.bunları tekrar bir araya getirerek, Kısa sürede bu konuda başarı sağladık.iki yılda ilk sırayı tamamladık. 8 aydır da ikinci sıra mermer plakalarını tamamladık sayılır. Muhtemelen 2011 yılı sonuna dek ikinci sırayı da tamamlamak için uğraş veriyoruz.

Bu iş çok sabır isteyen bir iş. Kadınlarımızın el emeği göz nuru  kanaviçe işlemesinden bile zor bir çalışma. Türkiye de ilk kez uygulanan Lazer tarama tekniği ile tıpkı Puzzle  yapar gibi birleştiriyoruz. Önce bilgi sayar ortamında eşliyoruz.Peşinden yerine yapıştırarak büyük plakaları meydana çıkarıyoruz.

Mermerlerin orijinal ebatları duvara göre değişiyor. Bir duvardakiler, 1X1.50 ebadında başka bir duvardakiler 1.20X2.40 ebadında bu nedenle de  zorlanıyoruz “ dedi.

VEYSEL EROL DHA SELÇUK---ÖZEL HABERDİR.

Bu haber 3190 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım