reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 05 ?ubat 2011, 18:49 1959 Görüntüleme

EFES TEKİ DÜKKANLAR MECLİSTE GÖRÜŞÜLDÜ

reklam
reklam

Selçuk Belediye Meclisinin Şubat ayı toplantısının ikinci oturumunda İzmir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından ...

Selçuk Belediye Meclisinin Şubat ayı toplantısının ikinci oturumunda İzmir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Efes Antik Kenti Aşağı ve Yukarı kapı çevresinde yıllardır faaliyet gösteren dükkanların yıkımı için alınan kararla ilgili gündem maddesi görüşüldü. Belediye Meclisi üyelerinin yanı sıra Selçuk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yöneticileri, Efes Esnafı, Muhtarlar, Belediye birim amirleri ve vatandaşların katıldığı toplantıda Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür tarafından gelişmelerle ilgili bilgi verildi.

12 Ocak 2011 tarihinde 2 Nolu Koruma Kurulu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün Efes Antik Kenti 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı içersinde kalan Efes Ören Yeri aşağı ve yukarı kapı çevresinde bulunan izinsiz uygulamaların ve yıkım kararlarının değerlendirilmesini istemiş, 14 Ocak 2011 tarihinde Doç Dr. K. Mert Çubukçu Başkanlığında toplanan kurul üyeleri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün istemini görüşerek aşağı ve yukarı kapı çevresinde bulunan başta dükkanlar olmak üzere tüm izinsiz uygulamaların Müze denetiminde kaldırılmasına, kaldırılmadığı taktirde ilgililer hakkında yasal soruşturmanın açılacağına karar vermişti.       

 Toplantıda yaptığı açıklamada Efes Antik Kentinin aşağı kapısında 48, yukarı kapısında 13 hediyelik eşya ve içecek satış dükkanı bulunduğunu, bu işyerlerinden 11 adetinin Selçuk Belediyesine ait ruhsatlı mekanlar olduğunu ve burada bulunan işyerlerinin elli yıla yakın bir süredir faaliyet gösterdiğini ifade eden Belediye Başkanı Ülgür “ Yıkım kararına ilişkin itirazımızı yargıya taşımak için hazırlık yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığımız protokolün şartlarına uygun olarak Selçuk Belediyesi Efes Ören Yeri’nin hali hazır haritalarını kendi bütçesinden yaptırarak onaylatmıştır. Efes Antik Kentinin 25.000 ölçekli planları vardır ve yürürlüktedir. 5.000 ölçekli Efes Antik Kenti Koruma Amaçlı İmar Planları da yine Belediyemiz tarafından yaptırılıp, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi onayından geçmiş ve Koruma Kurulu  onayına sunulmuştur. Selçuk Belediyesi olarak protokol da belirtilen yükümlülüklerimizi zamanından önce yerine getiriyoruz. Bakanlıkla eş güdüm içersinde çalışıyoruz ve 1.000 ölçekli planların yapım ve onayının ardından Efes’te yapılacak yeni dükkanların inşasına başlanacak. Efes’teki esnafımızın 2012 yılında yeni mekanlarında hizmete devam edeceklerini planlıyoruz. Protokol ortadayken dükkanlarla ilgili böyle bir kararın alınmasının bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Efes’teki dükkanların yeni çarşıya taşınmadan yıkılmasının karşısındayım. Tüm Selçuklularda Selçuk için çok önemli olan bu dükkanları sonuna kadar savunmalıdır. Bu işin siyaseti olmaz Bu tüm Selçuk’un bir sorunudur. Bu dükkanlar yıkılırsa Selçuk’un Efes’le ilişkisi tamamen kopar. Bu anlamda Selçuk esnafının her zaman yanındayım, yanında olmaya da devam edeceğim “ dedi.

Belediye tarafından mühürlenen Efes ve St. Jean Kilisesindeki Bilin-tur Şirketine ait hediyelik eşya satış dükkanlarına yasal olarak ruhsat vermesine imkan olmadığını belirten Başkan Ülgür “ Bu mağazalara ruhsat verebilmemiz için ilgili

firmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığından yazılı izin belgesi getirmesi gerekiyor.  Ancak o zaman ruhsat alabilirler. Bunun dışında belediyemize veya şahsıma yapılan talepler hiçbir şey ifade etmez “ diyerek Selçuk turizminin gelişmesi için Selçuk Belediyesinin önemli katkılar sunduğunu, Türkiye’de kendi ölçeğinde hiçbir Belediyenin kültür varlıklarının korunmasına yönelik bu boyutta bütçe ayırmadığını vurguladı.

Selçuk Kalesinin Belediyenin sponsorluğunda onarıldığını hatırlatan Ülgür “ Kalenin batı yönündeki duvarları üç yıldır süren çalışmalarla büyük oranda onarıldı.Kalenin adeta yüzünü güldürdük. Dünyanın en büyük antik tiyatrosu olan Efes Antik Tiyatrosunun restorasyon uda önemli bir aşamaya geldi. Bu çalışmalar için Selçuk Belediyesi önemli bir bütçe harcamıştır” dedi.                        

Bu haber 1959 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım