reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 16 Aralyk 2010, 01:03 3040 Görüntüleme

Ege de büyük deprem bekleniyor uzmanlar yapılaşma uyarısı yaptı

reklam
reklam

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bozburun açıklarında meydana gelen depremin Ege deki büyük depremin habercisi olduğunu söyledi. Bölgenin turistik önemine değinen Ercan, yapılaşmayla ilgili uyarılarda bulundu.

              Ercan daha önce de yaptığı açıklamada Ege Bölgesi’nin son bir kaç aydır büyük bir deprem üretmek üzere gerildiğini ve yaşanan bu depremlerin bu gerginliğin yavaş yavaş boşalması olduğunu söylemişti.

               Ercan, ancak bunun büyük depremin hemen bu küçük depremlerden sonra meydana geleceği şeklinde anlaşılmaması gerektiği ifade etti. Bölgenin turistik önemine değinen Ercan, yapılaşmayla ilgili uyarılarda bulundu. Ercan şu noktalara dikkat çekti:

               Uzun süredir Ege ile Batı Anadolu’nun deprem sancıları içinde gerildiğinden söz ediyorum. 15 Aralık 2010, Çarşamba saat 01:02’de meydana gelen 4,2 büyüklüğünde bir deprem Bozburun’da, Simi adasının karşısında, Hisarönü Koyu ile Bozburun Koyu’nun birleştiği yerde olmuştur. Deprem 4 saniye sürmüştür. Bu yerde, 24 Kasım 2008’de de 4,1 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Bunlar büyük deprem öncesi Ege’de olan çıtırtılardır.
                Bozburun, Türkiye’nin güney batısında Ege ile Akdeniz sınırında yer alır. Ege’ye çatal biçimli giriş yapan Datça Yarım Adası ile Bozburun Yarımadasının kıyılarını güneybatı doğrultulu kırıklar tanımlar. İşte deprem bu kırıklardan biri üzerinde olmuştur. Bu büyüklükteki depremler olağan olup, daha büyüğünün çarçabuk arkasından gelmesi ille de beklenmez.
 
                Küçük boyutlu bu deprem, Güney Ege ya da Girit-Rodos-Fethiye dalma batma kuşağının hemen kuzey-doğu sınırında yer 69 kilometre odak derinliğinde olmuştur. 2008’deki deprem de 68 km derindeydi. Bunun anlamı depremin dalan turak(levha) üzerinde olmuş olmasıdır. Bu yay kuşağı boyunca olan deprem oğullaşmalarının derinlikleri yüzde 60’ı 30 ile 150 km, gerisi 30 km’den sığdır. Yay önünde yanardağ kuşakları boyunca Santorini ile Rodos’ta tsunami yaratabilen 7 ile 7.6 büyüklüğünde depremler geçmişte olagelmiştir. Marmaris dolayında çok sayıda kırık olmasına karşın bunların çoğu diriliğini yitirmekte olan ancak depremcik üretebilecek kırıklardır. Bunlardan en etkini Hisarönü-Yıldız Adası kırığı olup, Hisarönü Koyundan başlar, İçmelerden geçer, Marmaris koyuna Keçi Adasının kuzey kıyısını yalayarak girer, Yıldız Adasının kuzeyinde geçerek Köyceğiz Gölüne doğuya uzanır. Bunlardan biri kuzey-doğudan Marmaris’in içine girip, Armutalandan dağı aşıp Hisarönü Koyuna girerek Bozburun’un kuzey kıyılarını biçimleyerek Simi Adasının kuzeyinden Tilos Adası kuzeyine doğru Ege Denizine girer. İşte bugün deprem yapan kırık da budur.(milliyet)

 

ZERRİN ZEYBEKOĞLU

Bu haber 3040 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım