reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa TORBALI 18 Mart 2019, 11:40 3327 Görüntüleme

Çanakkale'de şe­hit­ler ara­sin­da 34 Tor­ba­lı'lı bulunuyor.

reklam
reklam

Dönmeyi hiç düşünmediler

Ça­nak­ka­le Des­ta­ni’­nin 104. yıl­dö­nü­mü, bugün yapılacak olan tö­ren­ler­le bir kez da­ha anılacak. Bu bü­yük des­tan­da 250 bin şe­hit ve­ri­lir­ken, şe­hit­ler ara­sin­da 34 Tor­ba­lılı bulunuyor.

Tarihinin en önem­li şa­vas­la­rın­dan bi­ri­si­ni Ça­nak­ka­le’­de ya­şa­yan Türk mil­le­ti, yüz bin­ler­ce şe­hit ver­me­si­ne karşın bir karış top­rağını bi­le düş­ma­na tes­lim et­me­miş­tir. Va­tan top­rağının kut­si­ye­ti­ni bi­len ve bu uğur­da şe­hit ol­mak için ölü­me kol ko­la gi­den as­ker­le­ri­miz ile ne ka­dar övün­sek az­dır. Çün­kü on­lar, ölü­me koşmak­tan bir an bi­le te­red­düt et­me­di­ler. On­lar çok özel­di­ler. An­ma tö­ren­le­ri ile Ça­nak­ka­le Şe­hit­le­ri, unu­tul­maz kah­ra­man­lar bir kez da­ha say­gı ve min­net­le anılacak. Dün­ya ta­ri­hi­ni de­ğiş­ti­ren ve bir mil­le­tin ade­ta dün­ya­ya ka­fa tut­tu­ğu sa­vaş­ta, Tor­ba­lılı­lar da kan­lar­ının son dam­la­sına ka­dar mü­ca­de­le et­ti. O gün­kü sa­vaş­ta Tor­ba­lı ve çev­re köy­ler­den bin­ler­ce­si sa­vaşsa gi­der­ken, 34 ta­ne­si bir da­ha ge­ri dön­me­di. Ta­rih de­ğis­ti­ren o bü­yük sa­vaş­ta 34 Tor­ba­lılı şe­hit ol­du.

OLAĞAN ÜSTÜ GAYRET

TÜRK as­ke­ri­nin Ça­nak­ka­le’­de gös­ter­miş ol­duğu olağanüs­tü gay­ret, tüm dün­ya­da bü­yük bir öv­gü­ye na­il ol­muş­tur. Bir­çok ül­ke­den ge­len yüz bin­ler­ce as­ker, Tür­ki­ye’­yi al­mak için uğ­raş­tı. An­cak karşı­la­rın­da, iman gü­cü yük­sek olan bir top­lu­luk var­dı. Gen­ci yaşlısı, as­ke­ri ka­dını her­kes; top­rak­la­rını, mil­le­ti­ni ve di­ni­ni ko­ru­mak için sa­vaştı. Va­tan için ev­lat­la­ri­ni dü­ğü­ne yol­lar gi­bi ölü­me yol­la­yan Türk ana­la­rının Ça­nak­ka­le Sa­va­şı’n­da­ki bü­yük mü­ca­de­le­si, dün­ya­da hiç­bir mil­let­te gö­rül­me­yen em­sal­siz bir yü­ce­lik­tir. Ev­la­dı ve eşi cep­he­de sa­vaşır­ken, cep­he­ye mer­mi taşı­yan eş­siz Türk ana­la­rının ce­sa­ret ve inanç kuv­ve­ti, dün­ya­da hiç­bir mil­let­te gö­rül­me­miştir. An­ne­ler ev­la­dını, “Ya şe­hit ol ya ga­zi” di­ye­rek cep­he­ye gön­der­di. Ça­nak­ka­le’­yi düş­ma­na ge­çil­mez kı­lan Türk as­ke­rin­de­ki ma­ne­vi gü­cü, Bü­yük Ön­der Mus­ta­fa Ke­mal Ata­türk şöy­le ta­rif et­miş­tir: “Ça­nak­ka­le Za­fe­ri, Türk as­ke­ri­nin ruh kud­re­ti­ni gös­te­ren hay­ret ve teb­rik bir mi­sal­dir. Emin ol­ma­lısınız ki, Ça­nak­ka­le Mu­ha­re­be­le­ri­’ni ka­zan­dı­ran bu yük­sek ruh­tur.” 250 bin şe­hi­din ve­ril­di­gi bu sa­vaş­ta, Tor­ba­lı’­dan da 34 asker, bu va­tan için ca­nını ver­di. Yazıbaşı’­dan Ka­ra­ku­yu’­ya, Çay­ba­şı’­dan Hel­va­cı’­ya ka­dar bir­çok böl­ge­den 2’­si on­ba­şı, 32’­si er ol­mak üze­re top­lam 34 Tor­ba­lılı, Ça­nak­ka­le Sa­va­şı’n­da şe­hit düş­tü.


Er Ah­met (Yazıbaşı ), Er Ah­met (Yazıbaşı), Er Ah­met (Or­man­köy), Er Ali (Çay­ba­şı), Er Ali (Kır­baş), Er Ali (Ka­ra­ku­yu), Er Ali (Mer­kez), Er Ali Er (Mer­kez), Er Bay­ram Ali (Mer­kez), Er Ce­mal (Or­man­köy), On­ba­şı Ha­lil (Yoğurt­çu­lar), Er Ha­san (Dağ­tek­ke), Er Ha­san (Hel­va­cı), Er Hü­se­yin (De­mir­ci), Er İb­ra­him (Mer­kez), Er İb­ra­him (Mer­kez), Er İb­ra­him (Mer­kez), Er İb­ra­him (Yo­ğurt­çu­lar), Er Meh­met (Mer­kez), Er Meh­met (Yazıbaşı), Er Meh­met (Ça­pak), On­ba­şı M. Ali (Mer­kez), Er M. Hü­se­yin (Mer­kez), Er Mus­ta­fa (Mer­kez), Er Mus­ta­fa (Mer­kez), Er Mus­ta­fa (Mer­kez), Er Os­man (Mer­kez), Er Os­man (Yazıbaşı), Er Re­cep (Çay­ba­şı), Er Şük­rü (Hel­va­cı), Er Sü­ley­man (Soğan­lı­de­re), Er Ve­li (Mer­kez), Er Ve­li (Mer­kez) ve Er Yu­suf (Ars­lan­lar).


kaynak torbalıgüncel


Bu haber 3327 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım