reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 23 Mayys 2013, 00:59 1119 Görüntüleme

Sevan Nişanyan a hapis cezası

reklam
reklam

Sevan Nişanyan, yazdığı bir yazıda Hz. Muhammed e hakaret ettiği suçlamasıyla 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Yazar Sevan Nişanyan "Nefret suçlarıyla mücadele etmeli" başlıklı yazısında Hz. Muhammed'e hakaret ettiği gerekçesiyle "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama'' suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Nişanyan'ın daha önceki cezasını dikkate alarak erteleme vermedi.

İstanbul 14. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya müştekiler Birsen Koneralp, Galip Karayiğit, Hasan Temiz, Veysi Barak, ve Ali Keskin ile avukatlar katıldı. Hakim Sevan Nişanyan'ın ifadesinin talimatla alındığını belirtti.

MÜŞTEKİLERİN DAVAYA KATILMA TALEPLERİ KABUL EDİLMEDİ

Müşteki Ali Keskin "Yazar Peygamber efendimize saygı duymadığı için söz konusu yazısını kasıtlı olarak yazmıştır. Biz Müslümanları terörist ilan etmek istemektedir. İnsanları tahrik etmektedir. Dini değerlerimize hakaret ettiği için şikayetçiyim ve davaya katılmak istiyorum" dedi. Müşteki Galip Karayiğit de sanık Nişanyan'ın Ermeniler ve Türkler arasında nifak tohumları atmaya çalıştığını belirterek halkı tahrik ettiği gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi. Diğer müştekiler de Nişanyan'ın dini değerleri kasten aşağıladığını bu nedenle cezalandırılması gerektiğini belirterek davaya katılma talebinde bulundu. Mahkeme müştekileri doğrudan zarar görmediklerini kannat getirerekv davaya katılma taleplerinin reddine karar verdi.

SABIKASI NEDENİYLE CEZASI ERTELENEMEDİ

Dosyayı ilk celsede karara bağlayan hakim Sevan Nişanyan'ın "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama'' suçundan 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Ancak Nişanyan'ı suçu internet ortamında işlemesi nedeniyle cezasında 1/2 oranında artırım yaparak 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Hakim daha önceki sabıkayı dikkate alarak cezasını ertelemedi. Sanık Nişanyan'ın kabul etmemesi nedeniyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına da yer olmadığına karar verdi.

1,5 YILA KADAR HAPSİ İSTENMİŞTİ

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı 15 kişinin yazar Sevan Nişanyan hakkında kendi internet sitesinde yazdığı "Nefret suçlarıyla mücadele etmeli" başlıklı yazısında Hz. Muhammed'e hakaret ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunması üzerine soruşturma başlattı. Savcılık iddianamede Nişanyan'ın yazısı için "Başkalarını sebepsiz yere inciten, insan ilişkilerinin gelişmesine yarayan kamusal tartışmaya hiçbir katkıda bulunmayan yazısı ile nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan ülkemizdeki Müslüman kesimin değer verdiği, inandığı İslam Dini'nin Peygamberi olan Hz. Muhammed'e yönelik hislerini gereksiz yere incitecek şekilde dini değerlerini aşağıladı" ifadesini kullandı.

NİŞANYAN'I MAHKUM EDEN O CÜMLELER

Nişanyan'ın davaya konu olan "Nefret suçlarıyla mücadele etmeli" başlıklı yazısında ''...Bundan yüzlerce yıl önce Allah ile kontak kurduğunu iddia edip bundan siyasi, mali ve cinsel menfaat temin etmiş bir arap lideriyle dalga geçmek nefret suçu değildir. İfade özgürlüğü denilen şeyin, adeta anaokulu seviyesindeki bir test örneğidir. Düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda asgari duyarlığa sahip insanların, yok senaryosu kötüydü, yok kamerası ilkeldi, yok yapımcısı yamuk tipmiş diyorlar gibi eften püften bahanelerin ardına saklanmadan, bu konuda net ve güçlü bir tavır almaları gerekir.Yoksa birileri bu konuyu bahane edip bu memlekette fikir özgürlüğüne de, internet özgürlüğüne de ölümcül darbeyi vurmaya hazırlanıyor gibi geliyor bana" şeklinde ifadeler içerdiği belirtildi.


akşam gazetesi

Bu haber 1119 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım