reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa İZMİR 29 A?ustos 2013, 02:17 1137 Görüntüleme

Çim de bisiklet zirvesi

reklam
reklam

İzmir, katılımcı demokrasinin en güzel örneklerinden birini daha verdi. Büyükşehir Belediyesinin bisikletseverlerin talep ve önerilerini dinlemek üzere düzenlediği açıkhava toplantısı renkli görüntülere sahne oldu.

İzmir’i “bisiklet kenti” yapma hedeflerini açıklayan Başkan Kocaoğlu, “Biz inanacağız.  Siz inanacaksınız.  Hep birlikte birbirimizi destekleyerek bu işi yürüteceğiz” dedi.

 

Ulaşım amaçlı bisiklet yolları isteyen ve kaldırım işgali nedeniyle bisiklet yollarını kullanamayan bisikletseverlerin Temmuz ayında Konak Pier önünde yaptığı eyleme katılarak 

destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, söz verdiği üzere bisikletçilerle bir araya gelerek yeni projelerini anlattı. Havagazı Fabrikası’nda çimler üzerinde gerçekleşen buluşmada, kent içinde bisiklet kullanımını özendirebilmek amacıyla kısa sürede hayata geçirilecek projeler görüntüler eşliğinde tanıtıldı.   Bisikletseverlerin büyük beğeni ile karşıladığı “Bisikletin Kenti İzmir” Projesi ile mevcut bisiklet yolları rehabilite edilerek standartları yükseltilecek. Bornova, Buca ve Urla’yı kent merkezine bağlamak için yeni bisiklet güzergahları oluşturulacak. Pasaport’ta yapılacak yeni düzenleme ile bisiklet yolundaki engeller kaldırılacak. Karataş ve Güzelyalı projeleri ile bisiklet yolu yaya yolundan ayrılacak. Kıyı boyunca kesintisiz bisiklet geçişinin sağlamak amacıyla Naldöken, Turan ve Liman geçişleri düzenlenecek. Tüm kıyı şeridi boyunca 29 noktada kiralık bisiklet istasyonları olacak. 30’u aşkın noktada park yerleri oluşturulacak. Vapur iskelelerinin önüne iletişim panoları kurulacak.

 

İhaleye çıkıyoruz

Sunum sonrası bisikletseverlerin yeni projelerle ilgili fikirlerini alan ve sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirlilerin desteğiyle bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla bir yol haritası belirlediklerini ifade etti. Bisiklet kenti İzmir’i yaratmak için öncelikle yapılması gerekeni “Biz inanacağız.  Siz inanacaksınız.  Bizler sizlerin düşüncelerinize saygı duyup yerine getirmeye çalışacağız. Hep birlikte birbirimizi destekleyerek bu işi yürüteceğiz” cümleleriyle özetleyen Başkan Kocaoğlu, “Konak Pier’in önünde sizlerle görüştüğümüz zaman startı verdik. Bu çalışmalar bir iki günde yapılmadı. İzmirDeniz Projesi ile birlikte bu kentin bisiklet kenti olması için olanaklarımızın el verdiği ölçüde biz bunu yapacağız” diye konuştu.

 

En büyük güç halk

Başkan Kocaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

“Ben en büyük gücün halk olduğuna inanıyorum. İzmirli hemşehrilerimden güç alıyorum. İzmir’de de güç, 4 milyon İzmirlinindir. Emniyeti, taksiciyi, ESHOT şoförünü, özel araçları hepsini eğiteceğiz. Sosyal medyayı kullanarak, ilişki kurarak, diyolog kurarak toplumu hızlı bir şekilde dönüştürmeye, bisiklete karşı duyarlılık yaratmaya çalışacağız. Bunu birlikte yapacağız. Biz yolu yaptıkça bisiklet kullananların sayısı artacak.”

 

Kent içinde bisikletle ulaşım imkanı

Toplantının başlangıcında, İzmir Büyükşehir belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürü Hasibe Velibeyoğlu, İzmirdeniz olarak adlandırılan kıyı tasarım projesi içindeki bisiklet yollarına ilişkin detaylı bir sunum yaptı. Proje ile ilgili bisikletseverlerin sorularına yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fidan Aslan ise bisiklet kullanımını sadece sahil bandı ile sınırlandırmak istemediklerini, tüm ilçe merkezlerinden sahil bandına ulaşımı sağlayacak bir düzenleme yapacaklarını söyledi. Sahil boyunca kesintisiz bisiklet ulaşımı için geçiş noktalarında İzmir Valiliği ve İzmir Emniyeti’nin desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydeden Aslan, “Eğer bunu sağlarsak, kesintisiz 45 kilometrelik parkurumuz olacak. İstanbul’da bile 18’i kuzeyde, 18’i güneyde olmak üzere 38 kilometrelik bisiklet yolu var. Biz İzmir olarak onların da ilerisindeyiz. Üçkuyular’dan başlayarak projemiz Urla ve Çeşme’nin belirli güzergahlarına kadar devam edecek. 45 kilometrelik sahil şeridinde bisiklet kiralama istasyonları oluşturarak cüzi bir fiyata bisiklet kiralayıp, istediğiniz yere gidebileceksiniz. Bisikletin kullanımını yaygınlaştırmak için pazar yerleri, iskele ve terminallere hem özel hem kiralık bisikletler için park alanları oluşturacağız. Amacımız şehir içi ulaşımda bisiklet kullanımını sağlamak” diye konuştu.

Toplantının moderatörlüğünü yürüten İzmir Perşembe Bisikletçileri Grubu’nun kurucusu, Bisiklet Manisa İl Temsilcisi Muhlis Dilmaç, projenin ilklerin kenti İzmir’e yakışan bir proje olduğunu belirtti.

 

Neler yapıldı?

İzmir genelinde 43 kilometrelik yeni bisiklet yolu yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bisikleti sevdirmek ve yaygınlaştırmak için “Bisiklet Bizden, Gezmesi Sizden Projesi”ni hayata geçirdi. Bisiklet yarışları ve Türkiye’nin ilk “İtfaiyeci Bisiklet Takımı” oluşturuldu. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren İZBAN ve metroda belli saatlerde bisikletle ulaşım olanağı sağlandı. Hizmete girecek yeni vapurlarda bisiklet bağlama yerleri ayrıldı. İZBAN ve metro istasyonlarına park yerleri yapıldı. 2009 yılında hazırlanan İzmir Ulaşım Ana Planı’nda Sasalı’dan Urla’ya kesintisiz bisiklet yolu ve bu yolu ilçe merkezlerine bağlayan hatlar öngörüldü.

 

Neler yapılacak?

Bisikletli yaşamı desteklemeyi, bisikletli hayatı kolaylaştırmayı, bisiklet yollarını yaygınlaştırmayı ve standartları yükseltmeyi hedefleyen “Bisikletin Kenti İzmir” Projesi’ne göre İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek çalışmalar şöyle;

 

- Bornova (24.5 km), Buca (14 km) ve Urla’da (37.5 km) bisiklet yolları oluşturularak kent merkezine bağlantısı sağlanacak.

- İlçe terminali, iskele,  durak,  istasyonlar,  aktarma merkezleri ve pazar yerlerinde bisiklet park alanları oluşturulacak.

- İzmirDeniz projesinin amacı kıyı boyunca bisiklet yolları oluşturmak.  Mevcut yolların standartlara uygun olarak düzenlenmesi sağlanacak.  Proje ilk olarak Pasaport’ta uygulanacak. İşletme tenteleri kıyı yayalara ayrılacak. Bisiklet yolu taşıt yolu kotuna indirilerek ayırıcılarla bölünecek. Yakın zamanda ihalesi yapılacak.

- Karataş’ta bisiklet yolu yaya yolundan yeşil bir bantla ayrılacak. Yayalardan arındırılmış, pergolelerle gölgelendirilmiş keyifli bir rota oluşturulacak.

- Güzelyalı sahilinde geniş olan bölümlerde bisiklet yolu yaya yolundan yeşil bantla ayrılacak. Dar olan kesimlerde ise kotu yükseltilerek işaretlemelerle görünürlüğü artırılacak.

- Kıyı boyunca kesintisiz hat sağlanması için Naldöken geçişinde mevcut viyadüğe bir konsol eklenecek. Planlanan konsol 2 metre genişliğinde ve 350 metre uzunluğunda olacak. Turan Viyadüğü üzerinde mevcut konsol bisiklet yolu ve mola alanı olarak yeniden düzenlenecek. Turan geçişinde 300 metre uzunluğunda bisiklet yolu ve 200 metrekarelik üç ayrı mola alanı olacak. (Liman geçişi için Meles Deltası’nda yaya ve bisiklet geçişi için köprü mülkiyet nedeniyle yapılamadı. Diğer bir alternatif mevcut yola eklenen bir konsol tasarlanarak Karayolları Genel Müdürlüğü ile paylaşıldı. Proje 750 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğinde.)

- Bisiklet yolları standartlara uygun hale getirilecek ve yeni park alanları düzenlenecek.

- Kıyı şeridi boyunca 29 noktada kiralık bisiklet alanları planlanarak ihale hazırlıklarına başlandı.

- Bisiklet yolları düzenlenirken zemin ve renk standardı getirilecek. Yatay ve düşey işaretlemeler kullanılacak. Özel aydınlatma yapılacak, mazgallar düzenlenecek.

- Vapur iskeleleri gibi noktalarda bisikletlilerin birbiriyle haberleşmesi için iletişim panoları yerleştirilecek.

- 30’u aşkın noktada bisikletlerin gövdeden kilitleneceği park alanları oluşturulacak.

- Mavişehir-Üçkuyular arasında kesintisiz güzergah oluşturulacak.

- Bisiklet kullanımını teşvik etmek için çocukla ve gençler için eğitim alanı oluşturulacak.

- Sasalı’ya ulaşan mevcut bisiklet yolu üzerinde servis istasyonları oluşturulacak.

Bu haber 1137 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım