reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa İZMİR 10 Aralyk 2012, 21:18 1003 Görüntüleme

CHP li Güler: Asıl kıyamet K.Menderes te!

reklam
reklam

Güler, konuyu TBMM gündemine taşıyarak, Küçük Menderes Nehrindeki kirlilik ve bu kirliliğin tehdit ettiği insan ve çevre sağlığını, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktara sordu ve asıl kıyamet belirtileri Küçük Menderes te dedi.

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, Küçük Menderes Nehri’nde yaşanan kirliliği ve çevreye yaptığı olumsuz etkileri ile ilgili olarak, “Küçük Menderes Nehri’ndeki kirlilik hem nehirdeki biyo çeşitliliği yok ediyor hem de çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor. Nehirdeki aşrı kirlilik nedeniyle, güzergâhındaki yerleşim yerlerinde ve denize döküldüğü Selçuk’ta kıyamet belirtileri var. Yani asıl kıyamet kirlilikte” dedi.


BAKANLIK ETKİLİ - DÜZENLİ DENETİMLER YAPMALI
Nehirdeki kirlilikle mücadelede etkili ve düzenli denetimlerin önemine işaret eden Güler, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetimlerini sıklaştırarak görevini yerine getirmeli, kirlenmeye neden olanlar ve görevini yapmayan kamu görevlileriyle ilgili yaptırımları uygulamalıdır” dedi. Sanayi tesislerini kapatmanın çözüm olmadığını, sanayi ile çevrenin birlikte planlanması gerektiğini söyleyen Güler, “Sanayi tesislerini denetim altına alıp, arıtma tesislerini kullanmalarını sağlamalıyız. Sanayileşirken çevreyi öldürmememiz ve göz ardı etmememiz gerekiyor, Küçük Menderes Nehri’nde ki sorunun en büyük nedeni sanayi” dedi.


ATIK SU ARITMA TESİSLERİ YAŞAMSAL ÖNEMDE 
Evsel atıklar, tarımsal ilaçlar ve kimyasal gübreler nedeniyle de nehrin kirlendiğini altını çizen Güler, “Nehrin sulama amacıyla kullanılması toprağın kuraklaşmasına ve ağır metallerce kirlenmesine de neden olmaktadır. Kirliliğin önlenmesinde çok etkili ve işlevsel olan, atık su arıtma tesislerinin sağlıklı olarak işletilmesinin sağlanması, atık su arıtma tesisi olmayan belediyelerin ve işletmelerin arıtma tesislerine kavuşturulması yaşamsal bir öneme sahiptir” dedi. Nehrin geldiği durumdan sadece bölgede yaşayan ve tarım yapan insanların etkilenmediğini de belirten Güler, Kirlilikten, yanında nefes almanın bile çok zor olduğu nehrin Selçuk – Pamucak’ta denize döküldüğü belirterek, “her yıl gerek Pamucak sahilini gerekse Selçuk’taki ören yerlerini ziyarete gelen milyonlarca turisti olumsuz etkilemektedir” dedi.

 

ZAMAN GEÇİLMEDEN HAREKETE GEÇİLMELİ”
Küçük Menderes Nehri için zaman kaybedilmeden harekete geçilmesi gerektiğini belirten Güler, “aksi takdirde kendi içindeki canlıları öldüren zehirli nehrin zamanla çevreyi de öldürmeye başlayacak” dedi.


İlgili Bakanlığın kamu gücü ve yetkisi ile eşgüdüm sağlayarak bölgedeki belediyeleri, kitle örgütlerini ve işletmeleri bir araya getirip, çözüm odaklı çalışmalar başlatmasının önemine değinen Güler, “Çevre Bakanlığı’nın önderliğinde, bölgedeki belediyelerin eş güdümüyle, demokratik kitle örgütlerinin, meslek odalarının ve bölge halkının katkıları ile Küçük Menderes Nehri eski günlerindeki temiz haline kavuşturulmalıdır” dedi.


CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a yönelttiği sorular:


1)     Küçük Menderes Nehri’nde yaşanan kirlilik ve nehrin biyo çeşitliliğindeki büyük kayıplar nedeniyle, nehir ve çevresinde ne gibi önlemler alınmakta ve çalışmalar yapılmaktadır?

 

2)     Küçük Menderes Nehri’nin geçtiği yerleşim yeri ve işletmelerde, Atık Su Arıtma Tesisi(AAT) kurulumu ve çalışma kapasitesi hangi aşamadadır?

 

3)     Arıtılmış atık suların sulama amacıyla kullanılabilmesine ilişkin olarak, uygulanabilecek teknoloji, ilk yatırım, işletme maliyetlerine ve kurulumuna yönelik çalışmalar ne aşamadadır?

 

4)     Nehirdeki kirlenmeyi önleyici, nehir güzergahı ve özellikle Selçuk çevresinde neden olduğu çevre ve insan sağlığını tehdit eden olumsuzluklara karşı, uygulamaya konulan her hangi bir acil eylem planı var mıdır?

 

5)     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak nehirde kirlenmeye ve biyoçeşitlilik kayıplarına neden olan kirleticilere yönelik, denetimler hangi birimlerce ve aralıklarla yapılmaktadır?

 

6)     Yapılan denetimlerde uygulanan cezai yaptırımların sonuçlarına ve değerlendirmesine ilişkin çalışma var mıdır? Bu yaptırımların, nehirdeki kirliliği hafifletici herhangi bir sonucu görülmüş müdür? Kaynak: Egedesonsöz


Bu haber 1003 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım