reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa TÜRKİYE 30 Ocak 2011, 14:06 1936 Görüntüleme

Seçim güvenliği kalmadı

reklam
reklam

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu Türkiye'de artık seçimlerin güvenliğinin kalmadığını söyledi.

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, seçmen kütüklerinin İçişleri Bakanlığı'nca tespiti ve seçim sonuçlarının Adalet Bakanlığı'na bağlı UYAP sistemiyle YSK'ya aktarılması nedeniyle Türkiye'de artık seçimlerin güvenliğinin kalmadığını söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Eğitim-İş Antalya Şubesi ve İbradı İlçesi Yardımlaşma Derneği'nce, Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında düzenlenen Prof. Dr. Muammer Aksoy Sempozyumu'nda, "Hukuk ve Siyaset" başlıklı ikinci oturum yapıldı.
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun başkanlığındaki oturuma, Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, eski YARSAV ve ADD Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Türk Hukuk Kurumu Başkanı Tuncay Alemdaroğlu konuşmacı olarak katıldı.
"Yürütme seçmen kütüğü hazırlıyor"
Kanadoğlu, Türkiye'de siyasi iktidarın uygulamalarıyla cumhuriyetin koruma altında olmadığını belirterek, "Türkiye'de artık seçim güvenliği de koruma altında değildir" diye konuştu.
Anayasa'nın 79. maddesine göre seçimlerin yürütülmesi, düzenlenmesi ve denetlenmesinin YSK'ya ait olduğunu, seçmen kütüklerini hazırlamak görev ve yetkisine sahip YSK'dan, 1,5 yıl önce gece yarısı çıkarılan tasarının kanunlaştırılmasıyla bu yetkilerinin alındığını ifade eden Kanadoğlu, şöyle devam etti:
"YSK, doğrudan doğruya seçmen kütüklerine adrese dayalı kayıt sistemini nüfusa göre hazırlama görevini üstlenmiştir. Bu, yürütmenin hazırlayacağı seçmen kütüğü anlamına gelir. O halde, ülkede demokrasinin (D) harfinden bahsetmeye imkan yoktur. Sonuçlar da UYAP Projesi'ne uygun şekilde toplanıyor. Sonuçlar UYAP tarafından toplanıyorsa, YSK'ya bildirme görevi de Adalet Bakanlığı'na aittir. UYAP da bu bakanlığa bağlıdır. Seçmen kütükleri ve milletvekili seçimleri doğrudan doğruya İçişleri ve Adalet Bakanlıklarına, yani yürütmeye bırakılmış is eseçimin güvenliği ortadan kalkmıştır."
"Türkiye hapı yuttu"
Seçmen kütüklerinin tespitine yönelik iki siyasi partinin Danıştay'a gittiğini, ancak halen karar çıkmadığını ifade eden Kanadoğlu, "UYAP'ın da Adalet Bakanlığı'na bağlanmış olmasının Anayasa'ya aykırılığı açık iken YARSAV da Danıştay'a dava açtı. Onunla ilgili de karar çıkmadı. Antalya hapı yutmadı ama Türkiye bu hapı yuttu. 12 Eylül'de yuttuğumuz bu hap bize YÖK'leşmiş, YÖK'leşmenin de dışında Adalet Bakanlığı'nın genel müdürlüğü haline dönüştürülen HSYK gibi bir kurumu hediye etti. HSYK, Yargıtay ve Danıştay'ın doğrudan doğruya siyasi iktidara bağımlı hale getirilmesi için kuvvetli bir araç haline getirildi" dedi.
Vural Savaş'ın HSYK eleştirisi
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş da konuşmasında, "HSYK seçimlerinden sonra hiçbir hakim ve savcıyla iftihar edemiyorum" dedi.
Savaş, "Hakim ve savcı kendi vicdanına göre karar vererek, idari baskıdan uzak görev yapabilmelidir. HSYK seçimlerinden sonra, hakim ve savcılar adeta kendi ellerini kollarını bağladılar. Türkiye'de artık yolsuzluklarla mücadeleye imkan kalmamıştır. Bu Anayasa Mahkemesi de TBMM'nin çıkardığı hiçbir yasayı iptal etmeyecektir. Türkiye'de korku imparatorluğu özel yetki verilmiş hakim-savcı eliyle yapıldı" şeklinde konuştu.
Eminağaoğlu: "Halk hukukuna sahip çıkmalı"
Eski YARSAV Başkanı ve ADD Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da anayasa değişikliğine yönelik hazırlanan metnin hukuksal ve anayasal niteliğinin bulunmadığını ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:
"Hazırlanan metnin hiçbir şeyle ilgili yok. Bir parti projesiyle ilgisivar. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletine doğru değil, bir parti devletine doğru gidiyor. Darbelerde askerlerin üniformayla yaptıkları şeyler, şimdi yargı silahı kullanılarak yerine getiriliyor. Siyasi iktidar kendi projelerini yargı üzerinden yürütür duruma gelmiştir. Bu sorunları demokrasi yoluyla çözmek bmümkündür. Açık çağrı yapıyorum: Halk hukukuna sahip çıkmalıdır."

Bu haber 1936 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım