reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa TİRE 20 Mart 2015, 12:00 1795 Görüntüleme

Eşekler kıymete bindi

reklam
reklam

Kanserden astıma kadar her derde deva olarak bilinen eşek sütü üretmeye başlayan girişimciler, yörede eşek fiyatlarının fırlaması üzerine çareyi Şanlıurfa'dan dişi ve damızlık eşek getirtmekte buldu

              İzmir'in Tire ilçesinde, 3 girişimcinin ortaklaşa kurduğu "eşek çiftliği" yöredeki eşeklerin fiyatını bir anda 5 kat artırdı. Kanserden astım ve bronşite, hatta siroza kadar birçok hastalığa iyi geldiği öne sürülen eşek sütünün üretildiği çiftlikte, girişimciler artan eşek fiyatlarına rağmen yeterli eşek bulamayınca Anadolu'dan eşek toplamaya başladı. İstanbullu girişimciler Recep Temiz, Bülent Akkaniş ve Ferhat ve Neşe Karakulak çifti tarafından Tire'nin Çayırlı mahallesi Karşıyaka mevkiinde kiralanan 24 dönüm arazi üzerinde kurulan çiftlikte toplam 8 eşekle başlayan süt üretiminin kısa sürede artırılması planlanıyor.

Litresi 100 lira

             Çiftlikte, 2 çocuğu ile birlikte yaşayan Ferhat - Neşe Karakulak çifti, litresi yaklaşık 100 TL'den satılan eşek sütünün altın değerinde olduğunu belirterek, İstanbul'da bir eşek çiftliğinde 7 ay çalışarak tecrübe edindiğini söyeldi. 300 eşek kapasiteli çiftlikte şimdilik 30 civarında eşek bulunduğunu, üretimini de yaparak hızla genişleteceklerini kaydeden Neşe Karakulak, "Kaliteli bir eşeğin fiyatı 300 liradan başlayıp, 2 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Eşek sütünün değeri, eşeklerin fiyatlarını da artırdı. Tesisimizi eşekler çevreyi rahatsız etmesin diye köyün dışına kurduk. Biri anırmaya başlarsa, koro halinde eşlik ediyorlar" dedi. Sektörün gelişmeye açık olduğunu ifade eden Ferhat Karakulak da, sabah ve akşam günde 2 kez makinelerle sağılan eşeklerden elde edilen sütün, gıda laboratuarında analizlerden geçtikten sonra tek içimlik 250 gramlık cam şişelerde soğuk ortamda saklandığını anlattı. Uzun yıllar şikayetçi olduğu kronik astım ve bronşit hastalığını eşek sütü ile yendiğini anlatan Karakulak, "Şifa arayanlar, sabah ve akşam olmak üzere aç karnına günde iki kez çiğ eşek sütü tüketmeli" dedi. Çiftliğe giderek incelemelerde bulunan Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu ise Küçük Menderes bölgesinde benzer işletmelerin desteklenerek, sayılarının artması gerektiğini savundu.
NADİR UYSAL

Faydaları çok

            Eşek sütü içerisindeki protein, kalsiyum ve şeker oranına bakıldığında anne sütüne en yakın süttür. Kansere, bronşite, astıma, siroza, kemik erimesine iyi gelir. Antibakteriyel etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Halen, tıp dünyası kanserli fareler üzerinde yaptıkları deneylerle eşek sütünün faydalarını araştırıyor.

Bu haber 1795 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım