ASGARİ KOMEDİ


Açıklama: ASGARİ KOMEDİ
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 25 Mart 2013
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 12:45
Site: EROL BARANSEL
URL: http://www.efesinefesi.com/haber/yazar.asp?yaziID=1125


EFENDİM, nasıl olsa, düşünen, ağzı laf yapan, eli kalem tutan, tutuklu olduğu halde insanlık yararına çalışmalarını sürdüren yazarlar, çizerler, akademisyenler, politikacılar ve de bilim insanları parmaklıklar arkasında ya; atış serbest, yani söyle söyleyebildiğini. Peki, dışarıdakilerin hepsi cahil cühelâ, konuşamaz, okuduğunu ve duyduğunu anlayamaz, suratına tükürsen yağmur sanan cinsten insanlar mıdır? Asla! Fakat öyle devlet adamı büyüklerimiz var ki (ki, onları da bu insanlar seçmiştir) ve öyle cümleler kullanıyorlar ki, sanırsınız karşısındakiler duymuyor, görmüyor, anlamıyor ve her söyleneni alkışlıyor. Kendisi 1520 bin TL maaş alıyorken, asgari ücret için “800 TL (ki doğrusu 773 TL dir) büyük bir paradır” diyebilen Çalışma Bakanı Faruk Çelik, ekmeğin, peynirin fiyatı bellidir, diyor ama, kaç para olduğunu söylemiyor. Sanırsınız ki, Sayın Bakan ekmeğin, peynirin de fiyatını bilmiyor. Ve yine sanırsınız ki, Sayın Bakan’ın Türkiye’de açlık sınırının 1.003 TL, yoksulluk sınırının 3.265 TL olduğundan da haberi yoktur. Emekli bir öğretmen olarak, asgari ücretle ev geçindirmeye çalışan vatandaşın karşısına geçip, 800 TL iyi paradır, dersem, sizi bilmem ama benim yüzüm kızarır. Şimdi Sayın Bakan’ın, asgari ücretin daha da aşağıya indirilmesini ne zaman teklif edeceğini merak ediyor ve asıl yorumu, bu güne kadar AKP’ye oy vermiş asgari ücretli vatandaşa bırakıyorum.

VERGİ + VERGİ + VERGİ

YERYÜZÜNDE vatandaştan en çok vergi alınan ülkelerden biriyiz. Bu durum giderek insanların yaşam koşullarını olumsuz etkilemektedir. Özellikle de vatandaşın sık ve sürekli tükettiği ürünlerdeki vergi artışları, gelirlerdeki artışlarla kıyaslanamayacak kadar yüksektir. Öyle anlaşılıyor ki, Motorlu Taşıt vergilerinde yapılacağı bildirilen düzenlemeler de vatandaşın sırtına ek bir yük olarak binecektir. Çevre hassasiyetinden uzak onca uygulama varken, bu konudaki çevreci söylemler inandırıcı olmaktan uzaktır. Asıl ilginç olansa, yetkililerin, bu konuda Almanya ve İngiltere’yi örnek aldıklarını açıklamalarıdır. İş vergiye gelince Avrupa ülkelerini emsal gösteren yetkililerin; sıra işçi, memur ve emekli aylıklarına geldiğinde Afrika ülkelerini örnek almaları Maliye’nin adalet anlayışını göstermektedir.

DÖRT + DÖRT + DÖRT

ZAMANINDA çok yazıldı, çizildi. Uzmanlara ve uygulayıcısına sorulmadan, bilimsel yararlılık testinden geçirilmeden uygulamaya konulan bu köklü değikliğin çocuklar üzerindeki olası olumsuzlukları çok konuşuldu. Oysa, bilime inanıyorsanız ve sağlıklı nesiller yetiştirme konusunda samimi iseniz, aklın yolu birdir ve Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yoktur. Şimdi öğreniyoruz ki, Milli Eğitim’den okullara gönderilen bir yazı ile, 6066 aylık çocuklarla, 6680 aylık çocukların ayrı sınıflarda öğrenim görmeleri istenmiştir. Her ne kadar bir adım ileri, bir adım geri, yerinde saymaksa da, zararın neresinden dönersek kârdır.

ADINI SİZ KOYUN

Daha yeşil ışık yanmadan öndeki araca korna çalanların, akıl almaz bahanelerle kuyrukta öne geçmeye çalışan vatandaşın, trafiğin en sıkışık olduğu yerde bir eli direksiyonda, diğer eli cep telefonunda olan sürücünün, yasaklar çiğnemek içindir diyen vatandaşın, alış veriş merkezinde aracını engelli sürücülere ayrılan yerlere park eden sağlam görünüşlü uyanıkların, daracık kaldırımda yürürken çocuğunu yol tarafında tutan ana babanın, toplu taşıma aracında yaşlılara yer vermemek için uyuma numarası yapan gençlerin adını ben koyamadım, siz koyun. Saygılarımla.