reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa SELÇUK EFES HABERLERİ 27 Haziran 2011, 00:08 1376 Görüntüleme

EFES UNESCO YOLCUSU

reklam
reklam

Selçuk Belediyesi tarafından Efes Antik Kenti Alan Yönetim Planı çalıştayı düzenlendi. 23-25 Haziran 2011 tarihlerinde Selçuk Belediyesi Ahmet Taner Kışlalı salonunda gerçekleşen çalıştaya Türkiye nin bir çok üniversitesinden çok sayıda akademisyen, kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütü temsilcisi ile yerel temsilciler katıldı.

Çalıştay sonunda yapılan basın toplantısında yayınlanan sonuç bildirgesini basın mensuplarıyla paylaşan Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür “Çok verimli bir çalışma gerçekleştirdik. Sonuçlarından çok memnunuz. Otuz iki farklı kurumdan çok farklı temsilcilerle, üniversitelerden, kamu kurumlarından ve sivil toplum örgütlerinden katılımcılarla üç gün boyunca Efes Antik Kenti Alan Yönetimi’nin nasıl yapılması gerektiğini oldukça demokratik bir ortamda tartıştık. Efes’te ve Selçuk’ta derinleşmiş sorunlarımızı masaya yatırdık. Bu Türkiye’ye model olacak bir çalışmadır. Temmuz ve Ağustos aylarında tekrar toplanacağız ve Eylül ayında UNESCO’ya başvurumuzu yapacağız” diye konuştu.

Üç gün süren ve yöneticiliğini Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin ve Şehir Planlamacısı Necati Uyar’ın  yaptığı çalıştayın ilk günü her bir konuşmacı 10-15 dakikalık bir sunum yaparak Efes Antik Kentinin Kültürel Önemini farklı boyutları ile ele aldı.

Çalıştayın ikinci ve üçüncü günlerinde ise yönetim planı geliştirme çalışmaları yapıldı ve UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer alan Efes’in temel sorunları ve olağanüstü evrensel değeri ele alınarak Efes’in UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi’ne girebilmesi için neler yapılması gerektiği tartışıldı. Çalıştay sonunda açıklanan sonuç bildirgesinde çalıştayın Efes için UNESCO yolunda katılımcı ve yenilikçi bir adım olduğu vurgulanarak insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen Efes Antik Kentinin, bugüne kadar UNESCO’nun Dünya Miras Listesine dâhil edilmediği, bununda sebebinin Efes’in Geçici Listeye alındığı 1994 yılından bu yana asıl listeye alınabilmesi için gerekli çalışmaların yapılmadığına dikkat çekildi.  

 Efes Antik Kentinin Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan 27 varlık arasında olduğu, UNESCO Dünya Miras Listesine girmenin Efes’in korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasında bir amaç değil, araçlardan yalnızca biri olduğu vurgulandı.  

 

UNESCO Dünya Miras Listesine girmenin ana koşullarından birinin “Alan Yönetimi”nin kurulması ve “Yönetim Planı”nın hazırlanması olduğu,  bu çalışmaların yapılmasının, her yıl ziyaretçi sayısı hızla artan Efes’te, kurumlar arası yetki çatışmalarının ve katılımcı yaklaşım eksikliğinden kaynaklanan sorunların giderilmesi açısından da büyük önem taşıdığı kaydedilerek

 

“Efes’in korunmasında yerel ve bilimsel özerklik ile katılımcı kent yönetimi ilkelerine uygun olarak eşgüdüm, koruma, işletme, planlama, projelendirme, restorasyon, işlevlendirme, kaynak oluşturma gibi sorunların aşılması için, Selçuk Belediyesi tarafından Efes’in yönetim planının hazırlanması çalışmaları başlatılmıştır. Yönetim planının hazırlanması için alanında uzman ve deneyimli şehir plancısı, mimar, arkeolog, iktisatçı ve yönetim-bilim uzmanlarından bir ekip oluşturulmuştur.

 

 

Yönetim planı çalışmasından önce, Efes Antik Kentinde antik tiyatronun restorasyonu, Efes’in çevre düzenleme çalışmaları, Efes’in sayısal harita ve koruma amaçlı imar planı çalışmalarını yürüten; yine Efes’te çok önemli bir dönemi anlatan ve vurgulayan St. Jean Bazilikası, Ayasuluk Kalesi rölöve, restorasyon ve çevre düzenleme projelerini hazırlatan, bu alanlardaki bilimsel kazı ve restorasyon çalışmalarına katkıda bulunan Selçuk Belediyesi’nin bu girişimi de büyük önem taşımaktadır.

 

Bu çalışmada izlenen yöntemle Türkiye’de ilk kez yönetim planı, koruma amaçlı imar planı çalışması ile paralel yürütülmektedir. Böylelikle, mekânsal planlama kararlarının uygulanması kolaylaşacak, Efes’in korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için bir stratejik eylem planı ve bu eylem planının uygulanmasını sağlayacak alan yönetiminin oluşum ilkeleri belirlenmiş olacaktır.

 

Çalışma kapsamında Selçuk’ta 23-24-25 Haziran 2011 tarihlerinde bu alanda ilk defa kullanılan “katılımcı ve yenilikçi” yöntemlerle “Yönetim Planı Geliştirme Çalıştayı” gerçekleştirilmiştir. Selçuk’tan yerel paydaşların yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından koruma uzmanları ve akademisyenler ile kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin bir araya geldiği Çalıştayda, katılımcı yöntemlerle Efes, Selçuk ve çevresinin sorunları ele alınarak, senaryo ve vizyon geliştirme çalışmaları yapılmış, temel öncelik alanlarında strateji, hedef, politika ve eylemler belirlenmeye başlanmıştır.

 

Yönetim planı çalışmalarının analitik etütler, katılımcı toplantılar ve bilimsel analizlerle sürdürülmesi ve 2011 sonbaharında tamamlanması öngörülmektedir. Bu çalışmalar sonucunda; UNESCO’nun uluslararası koruma perspektifiyle uyumlu, yerel, yönetsel, ekonomik ve bilimsel özerklik çerçevesinde süreklilik gösteren, koruma-kullanma-gelişme dengesini sağlayacak alan yönetimi için ilk adım atılmıştır” denildi.

 

Katılanlar Listesi:

 

  1. Selçuk Belediyesi
  2. Anadolu Üniversitesi,
  3. Pamukkale Üniversitesi, 
  4. Ege Üniversitesi,
  5. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü,
  6. 9 Eylül Üniversitesi,
  7. Ortadoğu Teknik Üniversitesi,
  8. Celal Bayar Üniversitesi,
  9. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi,
  10. Yıldız Teknik Üniversitesi,
  11. İstanbul Teknik Üniversitesi,
  12. Türk Hava Kurumu Üniversitesi,
  13. Atılım Üniversitesi
  14. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı,
  15. İzmir Kalkınma Ajansı,
  16. İzmir İl Özel İdaresi,
  17. İl Milli Eğitim Müdürlüğü,
  18. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü,
  19. Avusturya Efes Kazıları Başkanlığı,
  20. Ayasuluk Kazı Başkanlığı,
  21. Efes Müze Müdürlüğü,
  22. Selçuk Hava Meydanı Müdürlüğü,
  23. Mahalle Muhtarları,
  24. Selçuk Belediyesi Meclis Üyeleri,
  25. Mimarlar Odası İzmir Şubesi,
  26. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi,
  27. Selçuk Ticaret Odası,
  28. Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası,
  29. ÇEKÜL Vakfı Küçük Menderes Havzası Koordinatörlüğü,
  30. Kuşadası Turist Rehberleri Derneği,
  31. Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı,
  32. Otel Pansiyon Halıcılar Odası,

 

Bu haber 1376 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım