reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa KUŞADASI 22 ?ubat 2011, 12:29 1905 Görüntüleme

KUŞADASI LİMAN İÇİN AYAKLANDI

reklam
reklam

Bayındırlık Bakanlığının Limanla ilgili gönderdiği imar planına karşı bir dizi eylem kararı alındı.

Kuşadası limanına yapılması düşünülen yeni işyerleri, balıkçı barınağının doldurulması ve üçüncü iskele ile ilgili imar planlarının Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca ikinci kez onaylanıp gönderilmesi Kuşadası’nı ayaklandırdı. İlçedeki tüm siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, belediye ve il genel meclis  üyelerinin katılımıyla belediye meclis salonunda yapılan toplantıda Bayındırlık ve İskan Bakanlığının hukuku hiçe saydığı, anayasal suç işlediği, ilgili diğer bakanlıkların yetkilerini gasp ederek, Kuşadası Halkıyla dalga geçtiği belirtildi. Gönderilen imar planı altında imzası olan herkesin “Görevi kötüye kullanma” suçuyla Cumhuriyet Savcılıklarına şikayet edilmesi benimsendi. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında gönderilen imar planına tepki amacıyla toplanan 15 bin imzanın dikkate alınmaması, daha fazla işyeri yapılmasına yeni planda yer verilmesini eleştiren konuşmacılar “Konu siyaset üstü bir tepkidir. Kuşadası’da yaşayan herkesin sorunudur.Ortak tepki gösterilmeli, belirlenecek eylem planı çerçevesinde ilçede yaşayan herkesin katılımıyla eylemler düzenlenmeli” prensiplerinde birleşerek değişik eylem önerilerinde bulundu. Belediye başkanı Esat Altungün başkanlığında yapılan   toplantıda eylem planının Liman Platformunca belirlenmesi, platforma katılımın siyasi partiler ve STÖ’lerce desteklenmesi benimsendi.

                                   Her şey yasa dışı

Yaklaşık iki saat süren toplantıda hukukçuların ağırlıkta olduğu Platform üyeleri ile konuşmacılar limanla ilgili bir dizi saptama yaptı. Konuşmacılar özetle “Kuşadası limanının özelleştirme ihalesi iptal edilmiştir, limanı işleten firma işgalci konumdadır. Şirket limanın yasal kiracısı ve işlem yapmaya yetkili olduğunu ispatlamalı.  Mahkeme kararını uygulamayan Özelleştirme İdaresi görevi kötüye kullanma suçu işliyor. İmar planları mahkemece iptal edildiği için, işyerleri ruhsatsız ve kaçaktır. İmar Kanununa göre plan yapma yetki süreci dışına çıkılmıştır. ÇED Süreci durdurulmuştur, hukuki süreç sonunda yeniden başlayabilir. Bayındırlık Bakanlığı Çevre Bakanlığının yetkilerini gasp ediyor. Askıya çıkarılan 1000’lik ve 5000 binlik planlar aynı zamanda yapılmıştır, yönetmeliklere aykırıdır.  Tarım ve Köy işleri Bakanlığının ‘Alternatif Balıkçı Barınağı yapılmadan mevcut barınak doldurulamaz’ önkoşulu yok sayılarak yetkileri gasp edilmiştir. Hukuk hiçe sayılıyor. Bayındırlık Bakanlığının ulaşımla ilgili planlama yetkisi var ancak alışveriş merkezi planı yapma yetkisi yok. Üç ayrı mahkeme kararına uyulmaması anayasal suçtur. Hukuk tanımayan bir bakanlık ve hukuk tanımayan bir şirket var” diyerek bir dizi kitlesel eylem önerdi.

                                               Eylemler sırayla hayata geçirilecek

Liman Platformunun öncelik sırasına göre uygulamaya koyacağı ve Kuşadası’ndaki tüm STÖ ve Siyasi Partilerin, vatandaşların katılımıyla yapılacak ve konuyu Türkiye’nin gündemine taşımaya yarayacak eylemler ise şöyle; “Konunun kamuoyuna iyi anlatılması için bir bildiri hazırlanması. Limandaki kaçak durumdaki  56 işyerinin mühürlenmesi, ticari faaliyetlerinin engellenmesi. Panel Düzenlenmesi. Hukuki mücadelenin tüm yönleriyle yürütülmesi. İmar Planları altında imzası olan tüm bakanlık yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulması. Devlet Denetleme Kuruluna başvurulması. Dolgu için liman işletmesinin getirdiği iş makinelerinin ve malzemenin belediyece kaldırılması. Kadınların aktif olarak eylem planına dahil edilmesi. Yasam mücadele için profesyonel güç ve bütçe oluşturulması. Tüm Siyasi Partilerden yardım istenerek konunun Ankara’nın gündemine taşınması. Balıkçı tekneleri ile çalışmaların engellenmesi. Liman önünde 24 saat sürecek oturma eylemi yapılması.Miting. Ve 1992 Anayasasına göre referanduma gidilmesi.”

 

                                               Toplantıda kim ne dedi?

Esat Altungün (Belediye Başkanı)

            Geçtiğimiz yıl bakanlıkça gönderilen imar planından bu planın farklılığı balıkçı barınağının etrafında yapılacak dolgu alanına planlanan yapılaşma ortadan kaldırılmış.Ancak bu planda da balıkçı barınağı doldurularak otopark yapılmasına izin verilmiş. Liman içindeki kapalı alan 11 bin metrekareye çıkarılmış. Mevcut iki iskele uzatılmış, üçüncü iskeleye izin verilmiş.Bunu kabul etmemiz mümkün değil.Siyasi bir egoizm içinde olmayız. Kuşadası’nın sorunlarına duyarlıyız diyen, burada yaşayan, yaşayacağım diyen; biz sorunun orasında burasından tutmak zorundayız diyen herkesin görev alması gerekir. Siyasi partiler, dernekler, odalar davet beklemeden görev almalı.Limana şirket ruhsat izni almadan çivi dahi çakamaz.Belediyemizden kimse hukuka aykırı taleplere onay vermesini beklemesin. İzin dışında açıkta yapılacak çalışmaları emniyet güçleri eşliğinde  balıkçı dostlarımızdan alacağımız destek alarak gider mühürler, engelleriz. Ege Liman İşletmeleri şirketini muhatap almamız için öncelikle limanın yasal kiracısı olduğunu  ispatlamak zorunda.

 

Nilgün Öğünçlü (Avukat-Belediye eski meclis üyesi)

            Bayındırlık Bakanlığı ulaşımla ilgili planlar  yapabilir, ancak alışveriş merkezi ve kafeterya yapma yetkisi yok. ÇED Süreci hukuki süreç devam ettiği için dondurulmuştu. Devam ettiğine ilişkin bir yazı yok. Limanı işleten firma oldu bittiye getirerek inşaatlara başlayacaklarına dair göstergeler var.Hukuken mümkün değil ancak hukuku hiç dikkate almıyorlar.Haksızlar ama güçlü görünüyorlar. Çarşıdaki en küçük dükkan izinsiz ve ruhsatsız tespit edilince mühürleniyor. Limandaki işyerleri hukuka aykırı ve ruhsatları yok. Kamu zarara uğratılıyor. Hepsinin kapatılması, mühürlenmesi gerekiyor.

 

Bülent Tokuçoğlu (Avukat-Kent Hukuku Uzmanı)

            Bu planı gönderen İmar İskan Bakanlığı ÇED Sürecini durduran Çevre Bakanlığının yetkilerini gasp ediyor. Mahkeme kararlarına uyulmuyor, Anayasal suçtur. Özelleştirme İhalesi iptal edildiği için gereğini yapmalı. Planda imzası olan tüm yetkililer ve özelleştirme idaresi yetkilileri hakkında kitlesel suç duyurusunda bulunacağız.

 

Nurullah Kahraman (Turizmci)

            Karşımızda hukuka inanmayan, hukuku hiçe sayan bir bakanlık var.Mahkemelerde kararlar Türk Milleti adına alınıyor. Bakanlık Türk Halkının haklarını gasp ederse, bizde millet olarak haklarımıza sahip çıkmalıyız. Yapmamız gereken en güçlü şekliyle ses getirecek eylemler ortaya koymaktır. Geniş katılımlı bir panel düzenlemeliyiz.

 

Nazan Bozkurt (DP Yönetim Kurulu Üyesi)

            Kadınlara büyük görev düşüyor. Ne eylem yapılacağını planlayalım, Kuşadası’ndaki tüm kadınları eyleme dahil edelim. Özellikle kadınlar acilen örgütlenerek sokağa dökülmeli. Yoksa yarın çocuklarına hesap veremezler. Türkiye gündemine girecek eylemler yapalım.

 

Şefik Sözer  (Turizmci-Esnaf)

            Çarşı esnafı ekmeğinin elinden kaçtığını göremiyor. Onların harekete geçirilmesi gerekiyor. Karşımızda hem siyasi hemde ekonomik gücü olan bir yapı var. Bunlara karşı bizde profesyonel bir güç yaratmalıyız. Bu mücadele için bir bütçe yaratmalıyız. Ekmeğimizi, Kuşadası’nı korumak adına ciddi bir çalışma yapmalıyız. Bu gün yapılanların karşısında yorulur, biraz geri çekilirsek, yarın tüm Kuşadası’nın ekmeğine göz dikerler.

 

Ömer Günel (Avukat-Belediye Meclis Üyesi)

            Limanda 4000 metrekare yeni işyeri yapılması öngörülüyor. Dava ve hukuki süreç artık pek işe yaramıyor. Sanki Cumhuriyetle değil de Oligarşi ile yönetiliyoruz. Daha önce ki imar planına imza atan 15 bin kişi limanın kapısına dayanmalı. Sistemli ve sürekli eylemler yapmazsak bunları durduramayız. Hukuk tanımaz bir bakanlık, hukuk tanımaz bir şirket var karşımızda. Eylem ve gösteri suç değil, hukuki haktır.

 

Mahmut Kazancıoğlu (Avukat)

            Bu planda onayı ve imzası olan herkesi Cumhuriyet Savcılığına kitlesel bir şyekilde şikayet edelim ki bundan sonra kimse buna cesaret edemesin. Yaşanan hukuksuzluğa karşı Kaymakam ve Valinin de Kuşadası’na sahip çıkması ve yeni bir ihale yapılıncaya kadar hiçbir şey yapılmasına izin vermemeleri gerekiyor. Maalesef onlardan hiçbir hareket gelmez, çünkü onlar hükümet ve bakanlığın baskısı altındalar. Bizde baskı uygulayalım.

 

Zekeriya Diner (İl Genel Meclis Üyesi)

            Burada keyfiyet var. İstediğimi yaparım diyen bir anlayış var. 15 Bin  imza sahibi insan yok sayılamaz. Yasal ve hukuksal haklarımı kullanmak zorundayız.

 

Özgür Evran (Kuyumcular Derneği Başkanı)

            Kuşadası’ndaki kuyumcular olarak her türlü eyleme hazırız.

 

Mustafa Dinçoğlu (Ada Çevre Derneği Başkanı)

            Eğer yüreğimizde güç yoksa hiçbir şey yapamayız. O adamlar güçlü yarın yasa çıkarırlar dersek yanlış olur. Bu iskele yapılır, her yel işgal edilir, yeni bir çarşı yapılır ve ekmeğimiz elimizden alınır. Ounun için hepimiz liman önünde 24 saat oturma iradesi göstermeliyiz. Derhal şikayet dilekçelerini hazırlayıp Cumhuriyet Savcılarına verelim.

 

Behçet Alp (DSP İlçe Başkanı-Avukat)

            Bu konu siyaset üstüdür. Tüm Kuşadası’nı ilgilendirir. Her türlü eylem için hazırız.

Kuşadası’nın bu ve bunun gibi sorunlarla karşılaşmaması için acil olarak imar planı yapılmalı.  

 

Ahmet Ekmekçi (Turizmci)

            Yapılanlar Kuşadası halkıyla dalga geçmektir. Tüm dernek ve siyasi partiler liman platformuna üye olmalıdır.

 

Tacettin Özden (Turizmci – Belediye Meclis Üyesi)

            Madem Ankara’da bakanlıklar arasında sorun var onları kullanalım. Konuyu partiler üstü değerlendirerek Ankara’da baskı grubu oluşturalım. Gerekirse Başbakan’dan randevu talep edelim. Tüm Aydın’lı milletvekillerini duyarlı olmaya çağıralım.

 

Ahmet Susam  (Balıkçılar Odası Başkanı)

            Gece veya gündüz tüm balıkçıları gerekirse liman önünde demirletiriz. Gerekirse çalışmaları engellemek için Kuşadası halkını teknelerde sabaha kadar konaklatırız.

Bu haber 1905 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım