reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa TİRE 08 Aralyk 2015, 23:25 1975 Görüntüleme

Tire defineyi konuşuyor

reklam
reklam

Tire’de herkes, tarihi Kutu Han’ın restorasyonu sırasında bulunan defineyi konuşuyor

Bazı vatandaşlar zengin olma hayaliyle arama izni isterken, bazıları ise kaçak definecilerin ilçeyi talan etmesinden korkuyor İzmir'in Tire ilçesinde, tarihi Kutu Han'ın restorasyonu sırasında işçiler tarafından küp içerisinde duvara gizlenmiş şekilde bulunan çeşitli boy ve gramajlardaki toplam 790 altın ile 226 adet gümüş para, ilçeyi hareketlendirdi. İlçede herkes bulunan defineyi konuşuyor. Zengin olma hayali kuran bazı vatandaşlar, arama izni verilmesini isterken bazıları ise kaçak define avcılarının ilçeye akın etmesinden korkuyor. Bu arada, tarihi hanın 60'a yakın mirasçısı da Müze Müdürlüğü'ne teslim edilen define üzerinde hak iddia ediyor.

Başka konu yok

Definenin bulunduğu hanın karşısında kuyumculuk yapan Ahmet Dönmez(30), "Yıllardır buradayım, ancak bugüne kadar handa define olabileceği hiç aklıma gelmemişti. Maddi değerini uzmanlar ortaya çıkarır ama kaçak define avcılarının ilçeye akın etmesinden endişe ediyorum" dedi. Yine definenin bulunduğu hanın karşısında esnaflık yapan Şenol Özatak(54), "Altımızda belki de servet yatıyor. İnsanlar bu tür konuları konuşmaktan çok hoşlanıyor. Günlerdir, Tire'de esnaf neredeyse definenin dışında başka konu konuşmuyor" dedi. Kuyumcu Metin Bayraktar ise "Bu tür paraların antika değeri yok. Bu nedenle altının güncel gramaj fiyatı üzerinden işlem görüyor.. Aynı miktarda Bizans parası olsaydı değerine paha biçilemezdi. Tek bir Bizans altını 4- 5 bin dolar edebiliyor" dedi.

Talana karşı önlem alındı

Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, müze yetkilileri ile bulunan paraların maddi değeri konusunda bir tahmin yürütemedikleri için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile temasa geçildiğini söyledi. Definecilerin talanının önüne geçmek için jandarma ve polisin tarihi yerlerde her türlü tedbiri aldığını anlatan Demirezer, "Bugüne kadar, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ilçenin ören yerlerinde yapılacak yeni kazılar ilçe tarihine ışık tutacak" dedi. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise, bulunan paraların en fazla 150-160 yıllık olduğunu belirterek, "Çok eski değiller. Bu yüzden koleksiyon değeri yok. Bu tür benzer paralar halen piyasada işlem görüyor" dedi.

NADİR UYSAL

Bu haber 1975 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım