reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa KUŞADASI 02 Nisan 2015, 13:32 1908 Görüntüleme

Tüllüşah'lar İçin Koruma Çalışmaları Başlatıldı

reklam
reklam

Aydın Gaşağı olarak ve bilinen adını Samsom dağlarının antik ismi olan Mykale’den alan Tüllüşah bitkisi için koruma çalışması başlatıldı.

              Anavatanı Kuşadası olan ve ilk kez Kuşadası'nda bilim dünyasına tanıtılan Tüllüşah için Kuşadası Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) işbirliğiyle yürütülen Kuşadası bitkileri envanter çalışması kapsamında yapılan araştırmalarda yetiştiği alanlar tespit edildi. Yapılaşma ve tarım baskısının olmadığı bazı doğal habitatlarda kendilerini koruduğu görülen ve boyları 2 metreye ulaşan Tüllüşah için EKODOSD tarafından çok yakın gelecekte yok olma riski altında bulunması nedeniyle başcuru yapılmıştı. Başvurunun ardından Çevre ve Şehircilik BakanlığıAydın İl Müdürlüğü'nden gelen uzmanlarla birlikte, Yaylaköy ve Soğucak'ta bitkinin yetiştiği alanlarda bir inceleme yapıldı. Çalışma sırasında, doğada çıkmaya başlayan Tüllüşahların yerinde tespitleri yapılarak, yaşam alanlarının koordinatları alındı, fotoğrafları çekildi. Hazırlanacak rapor daha üst kurula ulaştırılarak, Tüllüşahların her mevsim izlemesi sağlanacak. İzlemelerden sonra yaşam alanlarının korunmasına yönelik işlemler gerçekleştirilecek.

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü,"Elimizde bir veri olmadığından son 40 yılda bölgemizde hangi değerleri kaybettiğimizi bilmiyoruz. Ancak yapılan araştırmalarla günümüze kadar gelebilen doğal ve kültürel zenginliklerimizi artık biliyor ve kayıt altına alıyoruz. Aslında sektörün geleceği için de çok önemli olan bu tür doğal değerlerimiz, büyük bir hız ve hırsla yine turizmde uygulanan yanlış uygulamalarla yok olup gittiği görülmektedir. Artık günümüzde sayılarla ifade edilen ve azınlıkta kalan Tüllüşahların, farkındalık yaratılarak tanıtımı ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması, yaz aylarında çıkmasının avantajıyla turizm faaliyetlerinde korunarak kullanılması ve neslini devam ettirebilecek koruma planlamalarının bir an önce yapılması gerekir"dedi.

Bu haber 1908 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım