reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa İZMİR 05 Eylül 2014, 11:32 836 Görüntüleme

Bir kuşak onlarla büyüdü

reklam
reklam

Türk sinemasının dev oyuncuları İzmir Fuarı’nda buluştu

‘14. Sinema Burada Festivali’ Türk sinemasına yıllarını veren değerli emekçilerin katılımıyla başladı. Usta  sanatçılara evsahipliği yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bir kuşak sizlerin filmleriyle büyüdü. Sizlerle gülüp sizlerle ağladı. Anadolu gerçeğini, törelerimizi sizin sayenizde öğrendi. Hayallerinde, ideallerinde hep siz oldunuz. Ve iyi ki varsınız!” dedi.

 

83’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen ‘14. Sinema Burada Festivali’ Kültürpark İzmir Sanat’ta gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun evsahipliği yaptığı törene Fikret Hakan, Tijen Par, Nuri Alço, Halit Akçatepe, Gülsen Tuncer, Necip Sarıcı, Atilla Dorsay, Engin Ayça, Güler Ökten, Prof.Oğuz Makal ile Cahit Berkay katıldı. Tema kapsamında bu yıl “Sinemaya Saygı” adlı altında İzmir’e davet edilen konuklara Başkan Aziz Kocaoğlu tarafından “Emek Ödülü” takdim edildi. Törende, yakın zamanda kaybettiğimiz İzmirli sanatçı Çolpan İlhan da Türk sinemasına katkılarından dolayı “Saygı Ödülü” ile anıldı. Ünlü müzisyen Berkay'ın başta ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ filminin müziklerinden oluşan dinletisi ise konuklara keyifli anlar yaşattı.

 

İyi ki varsınız!

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Adanır’ın açılış konuşmasıyla başlayan törende  söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2014 yılının Türk sinemasının 100’üncü yılı olarak kutlanması nedeniyle festivalin bu yılki temasının “Türk Sineması’nın 100. Yılı İEF”de olarak belirlendiğini kaydetti. Sinemanın hepimizin yaşamında çok özel, anılarımız içinde çok farklı bir yeri olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, “beyaz perde”nin emekçilerine şöyle seslendi:

“Bir kuşak sizlerin filmleriyle büyüdü. Sizlerle gülüp sizlerle ağladı. Anadolu gerçeğini, törelerimizi sizin sayenizde öğrendi. Hayallerinde, ideallerinde hep siz oldunuz. Ve iyi ki varsınız!”

 

Seçkin filmler

Büyük ilgi gören festival bu yıl da zengin içeriği ile 3-7 Eylül 2014 tarihlerinde, sinemaseverleri ve sinemaya gönül verenleri bir kez daha Kültürpark’ta buluşturuyor. Festivalde 26 film, 2 belgesel olmak üzere toplam 28 gösterilecek.

 ‘14. Sinema Burada Festivali’nin açılış filmi olarak Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü almaya hak kazanan ‘Kış Uykusu’ gösterildi. Festival kapsamında, ‘Yol’, ‘Züğürt Ağa’, ‘Sevmek Zamanı’, ‘Vesikalı Yarim’, Kibar Feyzo’,  ‘Kusursuzlar’, ‘Sen Aydınlatırsın Geceyi’, ‘Cennetten Kovulmak’, ‘Kuyu’, ‘Gramafon Avrat’, ‘Yalnızlar Rıhtımı”, ‘Meryem’, ‘Yozgat Blues’, ‘Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni’, ‘Anayurt Oteli’ gibi birbirinden seçkin filmler seyirciyle buluşacak.

 

‘Beyaz Perdeden Yansıyan Hatıralar’ sergisi

Türk Sineması’nın 100’üncü yılı, bu yıl 83’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında ‘Beyaz Perdeden Yansıyan Hatıralar’ sergisi ile anılıyor. Küratörlüğünü Yrd. Doç. Dr Zühal Çetin Özkan’ın yaptığı, Türk Sineması’na bir saygı duruşu niteliği taşıyan sergide, Necip Sarıcı’nın özel koleksiyonunun yanı sıra, sinemaya damgasını vurmuş, zihinlerde iz bırakmış filmlerden afiş, fotoğraf, film makinaları ve objeler de yer alıyor.

Sergide, Türkan Şoray’ın, Selvi Boylum Al Yazmalım, Hayallerim Aşkım Ve Sen, Tatlı Nigar gibi filmlerinden kostümleri yer alıyor, ayrıca İzmirli oyuncu Çolpan İlhan da anılıyor.

Eski İzmir sinemalarına ayrılan bölümde ise, Yıldız Sineması özel bir yer alırken ‘İçinden İzmir Geçen Filmler’ adlı bir belgesel de izleyicilere hoş dakikalar yaşatıyor. Kültüpark, İzmir Sanat fuayesinde 29 Ağustos’ta açılan sergi 7 Eylül’e dek 16.00-23.00 saatleri arasında gezilebilecek.

 

Gençlere fırsat

Festival çerçevesinde düzenlenen ‘Gençler İçin Film Atölyesi’nde konunun uzmanı isimler sinema tutkunu 12-16 yaş arası gençlere senaryo, kamera kullanımı, çekim teknikleri, kurgu, ses ve müzik bilgisine ilişkin eğitim verdi. Daha sonra atölyeye katılan gençlere, kendilerine tahsis edilen teçhizatlarla ilk filmlerini çekme olanağı sunuldu. Gençler İçin Film Atölyesi Ödül Töreni, 7 Eylül 2014 Pazar günü saat 18.00’de İzmir Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Bu haber 836 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım