reklam
İzmir https://www.booked.net/
+C

Yük.: +13°

Düş.: -1°

Pt, 11.02.2019
Ana Sayfa İZMİR 05 Kasym 2013, 13:11 1042 Görüntüleme

Engelsizmir 2013 Kongresi Sona Erdi

reklam
reklam

Nüfusunun yaklaşık 8.5 milyonu engelli yurttaşlardan oluşan Türkiyede, engellilerin sorunları ilk kez uluslararası çapta düzenlenen bir kongre ile İzmirde gündeme taşındı. 3 gün boyunca engellilerin kentsel sorunları ele alınarak, çözüm yolları arandı. Kongre sonrası hazırlanan sonuç bildirgesinde Herkes İçin İzmir hedefi ortaya kondu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZFAŞ tarafından, engelli yaşamını engelsiz bir hayat haline dönüştürmek amacıyla 31 Ekim – 3 Kasım 2013 tarihlerinde organize edilen ENGELSİZMİR 2013 Kongresi sona erdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ tarafından organize edilen uluslararası kongrede, üç gün boyunca üç ayrı salonda 22 oturum halinde, 18’i yabancı olmak üzere 110 konuşmacı yer aldı. Birçoğunun engelli olduğu 6 bine yakın dinleyici, seminer ve panelleri ilgiyle izledi. Kongrenin bitiminde hazırlanan sonuç bildirgesinde “engelsiz yaşamın” mümkün olduğu, bunun için de “Herkes için İzmir” düşüncesiyle hayata geçirilecek düzenlemelere ihtiyaç olduğu görüşüne yer verildi.

 

Kongre sonrasında İzmir kentinin engelsiz hale getirilmesi sürecinde yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;

 

  • Engelli haklarına yönelik bilinç ve farkındalık çalışmaları yaygınlaştırılmalı.
  • Turizm konusundaki farkındalık eğitimleri verilmeli. İzmir’in turizm potansiyeline uygun olarak ilçe belediyeleri ile örnek ulaşılabilir turizm modelleri hakkında ortak çalışmalar yapılabilir.
  • Engelli bireylerin sadece sahne/mikrofon arkasındaki değil, sahnedeki sanatçılar olarak yerlerini almaları gerekir.
  • Kentsel dönüşüm alanlarında “Kırmızı Bayrak” olarak simgelendirdiğimiz evrensel dizayn ilkeleri ve standartlarının hayata geçirilmesi “Herkes İçin İzmir” hedefine bizi yaklaştıracak önemli bir araçtır.
  • Engelli bireylerin eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanması sağlanmalı. 23 yaş üstü zihinsel engelli bireylerin iş okullarından yararlanması devam etmeli.   
  • Bilgi İletişim Teknolojileri aracılığıyla engellilerin her türlü bilgi kaynağına ulaşmalarının önü açılmalı.
  • Engellilerin sağlık konusunda hak kaybına neden olan düzenlemelerin yeniden gözden geçirilerek (protez, ortez, ameliyat vb.) hakları geri verilmeli. Sağlık hizmetleri iyileştirilmeli, engellinin evine gitmeli.
  • Engellilerin istihdamı teşvik edilmeli, gerekli düzenlemeler yapılmalı.
  • İzmir’de kamu kurum ve kuruluşlarının denetimindeki tüm spor salonların hem izleyici hem de oyuncu olacak şekilde engellilerin kullanımına uygun olmalı.
  • Engelli ve engelsiz bireylerin yaşayarak öğrenme yoluyla deneyim paylaşmalarını mümkün kılacak, eğitim, spor, kültür-sanat vb. alanlarda bir araya gelmelerinin olanakları hazırlanmalı.
  • Hem engelli bireylerin hem de ailelerinin yararlanabileceği rehabilitasyon merkezleri açılmalı.
  •  “Engelliler Farkındalık ve Eğitim Merkezi”ne duyulan ihtiyaç kongrede daha da ortaya çıkmıştır.
  • ENGELSİZMİR 2013 kongresi kapsamında hazırlanmış olan “Engelsiz İzmir Stratejik Planı”, İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm merkezi ve yerel idare erklerine ve özel sektöre yol gösterici ilkeler içermektedir. Böylece “Herkes İçin İzmir” hedefinin somut olarak hayata geçirilmesi sağlanacaktır.

 

 

ENGELSİZMİR 2013 Kongresi’nden notlar;

 

Oluşturulan 11 ayrı kurul, 2 yılı aşkın bir süredir kongre sürecine hazırlandı.

2 No’lu Hol’de 75 katılımcı stant açtı;  100 kişilik 1 sanat atölyesi ve firma sunum salonu kuruldu.

3 No’lu Hol’de Tenis, Boccia ve Aikido karşılaşmaları ve gösterileri için sahalar kuruldu ve tribün düzeni alındı. Ayrıca Heykel Atölyesi için bir salon oluşturuldu.

Eş zamanlı düzenlenen paralel oturumlar için 4 salonda aynı anda toplam 1000 kişinin izleyebileceği toplantı düzeni alındı. Böylelikle, Kongre (Bilimsel, Sanat, Spor ve Ticari Sergi alanlarıyla birlikte) toplam 11.500 m2’lik bir alanda gerçekleştirilmiş oldu.

Kongre,  ENGELSİZMİR süreci ve kongre kapsamında yapılan yarışmaların sergilerine ev sahipliği yaptı. 

22 oturum, 18’i yabancı 110 konuşmacı tarafından 16 farklı konu ele alındı.

İBB tarafından 1 Kasım akşamı bir Gala Kokteyli düzenlendi.

Kongreyi, 5.918 kişi izledi.

Engellilerle yönelik sanatçılarla buluşma, heykelle terapi, dans, rekreasyon atölyeleri, film gösterimi (sesli betimlemeli), konser, defile gerçekleştirildi.

Tüm katılımcı firmalara katılımcı sertifikası verildi.

Tüm seminer ve panellerde konuşmacılarla birlikte işaret dili uzmanları çeviri yaptı.

Tüm seminer ve panellerde görme engelliler için sesli betimleme kabinlerinden sunum yapıldı.

Tüm seminer ve panellerde işitme engelliler için İndüksiyon Döngü sistemi kuruldu.

Tüm seminer ve panellerde bulunan sahnelere standartlara uygun özel rulo rampalar yaptırıldı.

Kayıt deskinde dileyen engelli vatandaşlar için refakatçiler hazır bulunduruldu.

Kongre alanının fuayesinde dileyen engelli vatandaşların kullanımı için akülü tekerlekli sandalyeler hazır bulunduruldu.

Kongre süresince 50’ye yakın öğrenci gönüllü olarak görev aldı.

İBB tarafından engelli vatandaşların Kongre alanına rahat bir şekilde ulaşımı sağlandı.

Bu haber 1042 defa okunmuştur.

reklam
reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam
reklam
reklam
Medyaled izmir web tasarım